Darell Cukuplah Memberi Harapan Palsu Bikin Muntah – 40% Hasil Sabah

Si Darell atau Warisan sebelum ini menuntut pulangan 20% dari keuntungan Petronas (minyak Sabah) tapi tidak dilayan, malah tuntutan itu disambut dengan kenyataan sinis oleh Mahathir, bahawa Kerajaan perlu berhati-hati dalam hal itu kerana jika dilaksanakan operasi Petronas akan lumpuh.

Sebaliknya Mahathir berpendapat kadar royalti lima peratus yang diberikan kepada Sabah sebelum ini perlu dikaji semula kerana ia dirasakan sangat besar.

Dan andaikan tuntutan 20% itu ditunaikan maka kerajaan terpaksa mengambil 40 peratus daripada kos operasi Petronas dengan itu sudah pasti akan membunuh Petronas.

Hari ini Si Darell sekali lagi membuat tuntutan retorik malah kadarnya dimarkup sehingga 40% dari out put Sabah.

Menuntut 20% dari keuntungan Petronas (minyak Sabah) pun dianggap mustahil ini kan pula 40% dari keseluruhan hasil Sabah. Bikin muntah betul, lahanat!

Cukup cukuplah beranggapan seolah olah tidak ada sudah masyarakat Sabah yang pandai mempertimbangkan satu satu isu. Kamu kena ingat, hanya kroni dan kerabat Warisan yang terpaksa bergantung hidup pada Warisan, sebahagian besar lagi masyarakat Sabah masih mampu dan hidup sendiri.

Begini saja, hal ini bukan soal percaya atau tidak semata-mata. Tapi memandangkan pemimpin pemimpin Warisan ni suka memberikan harapan yang tinggal harapan, maka ada hal yang lebih penting daripada itu. Iaitu apa janji atau jaminan yang boleh diberikan oleh Presiden Warisan andai tuntutan seperti itu tidak ditunaikan oleh Federal?

Berikan apa dia? Kalau kamu tidak berani memberikan jaminan dalam bentuk wang ringgit, tidak apa! Jaminan dalam bentuk kenyataan sumpah laknat pun boleh, biar masyarakat ini berpuashati!. Berani memberikan jaminan?

2 comments

Tinggalkan komen

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: