Jawatankuasa Menuntut Sabah Dimasukkan Dalam Wilayah Filipina

Kerajaan Filipina telah menubuhkan jawatankuasa perunding yang akan mengkaji perlembagaan 1987. Dimana jawatankuasa itu akan mencari solusi bagaimana untuk memasukkan Sabah menjadi sebahagian daripada sistem baharu kerajaan persekutuan Filipina. Klik link dibawah,

Proposed Federal government set up want Sabah included in Philipine territory

Menurut seorang dari ahli jawatankuasa itu Aquilino Pimentel Jr dalam satu wawancara berkata “harus ada cara yang boleh diterima dibawah undang undang antarabangsa bagi membolehkan dakwaan ke atas Sabah dibuat”

“Saya fikir kita boleh menangguhkannya sedikit tetapi untuk mengatakan bahawa kita berhenti melakukannya, ia tidak dalam konteks cadangan saya,” katanya.

Peralihan kepada sistem Persekutuan atau berpusat seperti Malaysia adalah sistem yang dijanjikan oleh Rodriguez Duterte semasa berkempen untuk calon Presiden negara itu. Kerana selama ini negara Filipina menggunakan sistem pentadbiran yang menyebabkan muncul kuasa yang seolah olah lebih berkuasa dari kerajaan pusat

Tahukah kita sampai bila pun dan walaupun peluang itu sebesar lubang jarum kerajaan Filipina boleh mengemukakan tuntutan keatas Sabah.

Jangan main main oh, peluang itu akan lebih berpotensi andai negeri Sabah ditadbir oleh kerajaan atau parti yang lemah. Ingat tu!

6 comments

  1. Tun.m ada lah perdana menteri jika pembangkng menang kali ini..tun.m org yg bijak dn tersohor di mata dunia xkn mungkin tuntutan itu berlaku dgn muda..melainkn tanah semnjung sudh tidk memerlukan sabah mahu pun serawak..

    Like

Tinggalkan komen

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: