Jentera Warisan Menghina Bajau Laut aka Mereka Yang Tinggal Di Perkampungan Atas Laut! 

Kalau ada lagi Bajau Laut atau mereka yang tinggal di perkampungan atas laut menyokong Parti Warisan memang benarlah mereka tidak ada harga diri. Mereka kena ingat,  kalau tidak ada harga diri, orang lain tidak akan sanggup menghargai mereka. Ingat tu!

Baca kenyataan jentera rasmi Warisan di atas walaupun sudah pencen dan tidak lagi relevan tapi hanya kerana parti  dia sanggup menghina mereka yang tinggal di atas laut.

Walhal keluarganya sendiri masih ramai yang tinggal diatas laut, punyalah ego.

Itu belum lagi jadi pemerintah sudah pun terhidu busuk hati mereka, justeru tidak hairanlah kenapa selama ini masyarakat dari pantai barat Sabah seperti KDMR menyimpan sentimen kebencian terhadap orang orang seperti ini yang kini menjadi jentera Warisan.

Mereka lupa sejak awal kemasukan UMNO ke Sabah hingga Shafie Apdal diangkat sebagai Menteri. Kebanyakan pengundi Shafie Apdal di Parlimen Semporna adalah mereka yang tinggal di  Pulau Bum Bum dan perkampungan yang terletak di pinggiran tanah besar Semporna seperti Kampung Air, Kampung Bangau Bangau, Kampung Simunul dll.

Tetapi kenapa dihina? apa lagi mereka tidak mendapat pembelaan  selain hanya diberi makan macam ayam peliharaan. 

Jujur admin katakan walaupun admin ni berbangsa Iban tapi agak terkesan dengan penghinaan ke atas Bajau Laut atau mereka yang tinggal di atas laut. Fikir fikirkan 

Beringat kamu, kepimpinan yang sudah teruji gagal walaupun bertukar kulit tidak akan mudah meraih kepercayaan yang berpanjangan dari orang ramai, jadi jangan jadikan diri anda korban atau sebahagian dari mereka, nanti tidak pasal pasal hanya menjadi alat untuk kepentingan mereka.

Lihat saja kenyataan dari jentera Warisan berkenaan, menghina masyarakat seolah olah mereka datang dari bulan, mahu kah anda sebahagian daripada mereka?

Lagi menghairankan admin,  kalau di Semporna mana ada Bajau yang berasal dari darat, semua juga berasal dari laut atau dari kepulauan selatan Filipina.

Bikin pelik, memang susah kalau ego sudah menguasai diri akan mudah lupa diri hingga lupa asal usul mereka.

#BNforSabahan #UMNOBN #tolakwarisan

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog di WordPress.com.

Atas ↑

%d bloggers like this: