Kenyataan Rasmi TS Musa Aman Berhubung PTI (WARISAN)

Kenyataan Rasmi Tan Sri Musa Aman.

For immediate release:

May 27, 2019

*Warisan told to stop finger pointing on illegals immigrant issue*

KOTA KINABALU:Warisan should be looking for credible solutions to the illegal immigrant issue in Sabah instead of simply pointing fingers at the previous administration for the problem.

Whenever the present State Government is queried on matters pertaining to illegal immigrants, it goes on the defensive and gears into the politics of distraction by looking for a fall guy.

In this case, they have conveniently decided to pick on me for political mileage.

I unequivocally deny any involvement in Project IC. Neither the authorities nor the RCI have found me guilty of any involvement.

The Deputy Home Minister, Ajis Jamman decided to engage in political mischief by falsely alleging my involvement in Project IC.

As to why I did not sue the author of the book on my alleged involvement in Project IC, the allegations were so absurd and false that there was no need to dignify them with a response especially since I was busy administering the government.

Sabahans have become increasingly suspicious in respect of documentation being granted to illegal immigrants in the State. Our fears are justified.

This serious threat to Sabah’s security only surfaced since after Warisan dubiously came into power last year.

This concern is real especially in light of the various news and social media postings which have reported the unusually frequequent breakout of kampong fires in major squatters settlements throughout Sabah followed by stories of NRD mobile trucks turning up soon after and issuing new documents to the ‘fire victims’.

One cannot blame the people for this growing suspicion when one’s own State Government proposes policies such as establishing squatter colonies on a border island.

Nonetheless, I welcome the recent decision by the police to open an investigation paper on the “Citizen Drive” linked to Warisan.

I also propose that an investigation paper on the multitude of major squatter fires that started as early as June of last year.

We have nothing against giving bona fide documents being issued to foreigners who have lived here for a considerable period of time. This is not a race issue.

We are against the provision of documents such as Mykads to illegal immigrants who have encroached our borders recently and become fly by night citizens.

This, if left unchecked will pose a security threat and undermine the sovereignty of the nation.

Tan Sri Musa Haji Musa Aman
Sungai Sibuga Assemblyman

Laporan Polis Terhadap Jalin Luin – Macai Warisan

KOTA MARUDU: Polis sedang mengesan pemilik akaun Facebook yang didakwa memfitnah Menteri Pembangunan Infrastruktur Sabah, Datuk Peter Anthony, melalui laman sosial itu pada Isnin lalu.

Tindakan itu susulan laporan polis oleh seorang lelaki di sini, semalam, mengadu ternampak tiga kenyataan dimuat naik pemilik akaun Facebook menggunakan profil ‘Jalin Luin’, yang berbaur fitnah terhadap Peter dan Parti Warisan Sabah (WARISAN).

Ketua Polis Daerah Kota Marudu, Superintendan Mohd Izaan Abdullah, berkata berdasarkan laporan itu, pengadu memaklumkan ternampak kenyataan berkenaan ketika melayari Facebook di rumahnya di Kampung Salimandut, Tandek, pada jam 8 malam Isnin lalu.

https://www.bharian.com.my/berita/kes/2019/05/564239/polis-buru-pemilik-akaun-facebook-didakwa-fitnah-menteri-parti


Sikit sikit fitnah. Macam mana kamu atau saya tahu sesuatu kenyataan itu adalah fitnah atau sebaliknya, kalau tiada pencerahan dari pihak yang terbabit.

Dan bagaimana mereka terlalu yakin yang kenyataan itu ditujukan pada mereka?

Sepatutnya para macai Warisan mencontohi tindakan Ketua Polis Negeri Sabah, Datuk Omar Mammah yang menafikan berita itu melalui kenyataan akhbar, dengan demikian ia telah menjawab persoalan. Maka pada hemat kami hal yang ditulis itu telah dijawab dan selesai.

Tidak seperti penyokong parti, macam tidak ada adab dan sekolah, sikit sikit laporan Polis. 😊

Kualiti penyokong Warisan. Lebih sudu dari kuah, terlalu kuat membodek sebab itulah sikit sikit laporan Polis.

Sepatutnya mereka membuat kenyataan media, menafikan apa yang ditulis oleh rakyat Malaysia. Bukannya sikit sikit laporan Polis.

Kalau beginilah keadaannya, akan tidak ada rakyat Malaysia yang berani membuat dakwaan walaupun dakwaan itu melibatkan kepentingan rakyat dan negara. Semua orang membisu sehinggalah negara binasa.

Berapa kali laporan Polis dah. Sebelum ini pun admin sudah disoal siasat.

Tapi kenapa penyokong atau jentera Parti Warisan tidak membuat laporan polis terhadap Ketua Polis Negara, Datuk Seri Abdul Hamid Bador kerana sebelum ini menolak malah memperlekeh gesaan atau cadangan Naib Presiden Parti Warisan, Junz Wong yang mencadangkan agar mana-mana anggota polis yang ingin membuat liputan ke atas Majlis politik Warisan dikehendaki melaporkan diri atau memperkenalkan diri sebagai SB atau anggota keselamatan.

https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/2019/05/15/saya-akan-suruh-mereka-bawa-plakad-kpn-bergurau-keperluan-sb-perkenalkan-diri/

Benar Saranan Tun M Tanam Padi Waktu Malam

Benar Saranan Tun M Tanam Padi Waktu Malam.

Sebelum ini Perdana Menteri Malaysia Tun Mahathir ada menyarankan beberapa langkah inisiatif, termasuklah penanaman padi pada waktu malam, agar dapat membantu dan meringankan kerja rakyat.

Pun begitu saranan itu dilihat amat ganjil oleh penyokong pembangkang, siap kononnya tergelak, tidak percaya.

Bila kita katakan malah bangsa Jepun bercucuk tanam pada waktu malam, mereka juga tergelak. Entah siapa yang mereka gelak kan, diri mereka sendiri kot. 😊

Nah ini satu rakaman video dari negara jiran Indonesia. Dimana petani di Jawa Tengah menanam padi di waktu malam.

Ramai yang berkeyakinan bahwa inisiatif yang disuarakan oleh Tun M ini akan menjadi kenyataan. Waktu itu bagaimana agaknya memek muka golongan yang berlagak tergelak tadi tu.

Jangan tidak percaya kalau satu hari Malaysia akan muncul sebagai negara pengeluar padi dunia kerana inisiatif ini.

Dulu Malaysia adalah pengeluar minyak sawit nombor satu dunia sebelum negara jiran Indonesia belajar bagaimana mengkomersialkan tanaman sawit melalui kerjasama dengan Felda pada masa itu. Hari ini Indonesia muncul sebagai pengeluar minyak sawit terbesar dunia meninggalkan Malaysia di belakang.

Komuniti Tawau Bergaduh Kerana Gangguan Bekalan Air

Alamak air punya fasal, menyebabkan komuniti yang terjejas bergaduh dengan kakitangan Jabatan Air Tawau.

Difahamkan beberapa tempat di daerah Tawau menghadapi atau berhadapan dengan gangguan bekalan air sejak tiga minggu yang lepas.

Pada jentera Warisan terutamanya mereka yang telah mendapat sedikit imbuhan, Jangan hanya sibuk berpolitik maya di WhatsApp dan Facebook, itu tidak akan mendatangkan kebaikan kepada kerajaan negeri yang ada pada hari ini.

Malah sebaliknya kamu hanyalah membibitkan kemarahan masyarakat Sabah yang kian hari kian terhimpit dek birokrasi yang sepatutnya tidak berlaku. Dalam masa yang sama kamu pula hanya sibuk melontarkan komen yang tidak berasas walaupun isu itu melibatkan isu rakyat.

Siap berlagak kononnya tergelak walhal koyak 😊. Move on lah.

Semalam seperti mana rakaman video, sekumpulan komuniti yang terlibat dengan gangguan bekalan air telah bergaduh dengan kakitangan JANS Tawau.

Hari ini yang terdiri dari komuniti Sri Indah telah mengadakan perjumpaan tergempar dengan pihak JANS, bagi mendapatkan jalan penyelesaian.

Itu baru air belum lagi bekalan letrik.

Sikap Moron Presiden MPS, Hii Chang Lik

Apa yang kena pada Presiden Majlis Sandakan (MPS) Hii Chang Lik, macam orang yang kerasukan, marah hingga hilang disiplin diri sebagai orang yang dewasa.

Sejujurnya admin tidak berapa jelas, apa yang menyebabkan keributan ini.

Tapi kalau kita amati berdasarkan dialog mereka. Pertengkaran berlaku kerana bekalan letrik yang telah dipotong ke premis milik MPS?

Lupakan isu yang menyebabkan pertengkaran itu tapi mari kita nilai adab seorang Presiden.

Admin terkedu menonton perangai Presiden MPS ni cukup kurang ajar. Seolah oleh tiada didikan sivil aka moron.

Begini kah sikap seorang Presiden Perbandaran pada kakitangan atau masyarakat marhaen?

Berkerja tidak ikut law, suka sukanya jak.

I identified my self to you, I am President here. Sini ada money 😊

Sudahlah sebelum ini perlantikannya telah mencetuskan kemarahan dikalangan masyarakat, dimana seolah-olah tiada sudah orang Sabah yang layak menjawat jawatan Presiden Majlis Perbandaran Majlis Sandakan, memandangkan Hii Chang Lik ini adalah warga Sarawak.

Semakan Kelayakan PeKaB40 (Perubatan)

Siapa ada mak ayah umur 50 tahun? Boleh dapat duit pergi klinik kerajaan.

Penerima BSH berumur 50 tahun ke atas secara automatik layak menerima manfaat program PeKa B40.

Antara manfaatnya:

[+] Bantuan sehingga RM20,000 bagi membeli alat-alat perubatan

[+] Bantuan RM500 / RM1,000 bagi menampung kos perjalanan mendapatkan rawatan di hospital

Boleh semak kelayakan online di portal PeKa B40

Layari https://kelayakan.pekab40.com.my/semakan-kelayakan

Tolong share ye sebab ramai yang tak tau kewujudan program ni.

Copy paste

Warganegara Tidak Boleh Dipolitikkan Warisan Jangan Biarkan Budak Said Ini

Kewarganegaraan Tidak Boleh Dipolitikkan Warisan Jangan Biarkan Budak Said Itu.

Kewarganegaraan itu tidak boleh diperjuangkan tapi sesiapa yang berkeinginan menjadi warganegara Malaysia, nah biarlah mereka mengikut lunas undang-undang yang telah termaktub.

Sesiapa memperjuangkannya melalui kuasa politik maka mereka adalah parasit kepada negara bangsa. Seperti mana Si Said yang juga Ahli Parlimen Belia yang berasal dari Kunak merangkap penyokong atau jentera Warisan.

Nanti tidak fasal fasal dakwaan bahwa kerajaan PH hanya bertahan satu penggal menjadi kenyataan.

Ketua Menteri Sabah aka Warisan sebagai parti sekutu, lihat lihat juga orang seperti ini jangan sampai merosakkan negara dan kompenan parti. Hemmm

Admin mentioned dia punya nama sebab dia seorang Public Figure.

Tiada rakyat di dunia ini seperti Indonesia, Filipina, Thailand malah America yang berjuang supaya orang luar menjadi warganegara mereka. Tapi mereka meraikan orang luar yang ingin menjadi sebahagian daripada mereka melalui proses undang-undang.

Pada si Said, kalau iya pun terpaksa berjuang melalui jalan yang singkat atau salah, kau janganlah kecoh seperti ini. Nampak sangat tidak matang tiada semangat nasionalisme Malaysia macam perangai budak budak. Diam diam cukuplah seperti mana kerajaan BN sebelum ini. Walaupun akhirnya bertukar menjadi senjata makan tuan. 😊