Kerajaan GRS Rombak Struktur Jabatan Air Di Semua Peringkat

Ngam juga lah ni, semoga rombakan secara besar besaran berlaku dalam tempoh terdekat dan melibatkan seluruh kawasan atau daerah yang sering berhadapan dengan gangguan air dan catuan air.

Oleh kerana gangguan air sering dipolitikkan oleh penyokong atau laskar Warisan. Nah disini saya mendedahkan perkara yang menyumbang.

Antara yang menyumbang hingga berlaku gangguan air atau catuan air terpaksa dilakukan adalah kerana adanya kakitangan jabatan air di peringkat daerah yang tidak bertanggungjawab. Antara yang mereka lakukan mengutip bayaran daripada luar dan bersubahat dengan penyewa premis.

Bila ada masyarakat membuat aduan tentang aktiviti mencuri air. Kakitangan jabatan air di peringkat daerah tidak bertindak hingga perkara selesai atau tidak bertindak langsung. Menyebabkan kes curi air berlaku di tempat yang sama dan berlarutan.

Saya juga dimaklumkan kes curi air yang berlaku di beberapa kampung dilakukan oleh keluarga pemimpin atau wakil rakyat Warisan. Bayangkan kalau keluarga wakil rakyat pun mencuri air apa lagi totok Warisan sudah tentu mereka lebih berani.

Sebab itulah bila ada penyokong Warisan yang berlagak hebat menyalahkan kerajaan kerana isu air, saya hanya tersenyum dan terbayang muka muka pencuri yang terdiri dari mereka.

Kes curi air melibatkan ahli keluarga wakil rakyat Warisan pernah diadukan ke kakitangan jabatan air tetapi tidak diambil tindakan.


Kerajaan negeri Sabah memberi bayangan kemungkinan akan berlaku rombakan di jabatan air negeri itu bagi menyelesaikan isu kekurangan bekalan air.

Menteri Kewangan negeri, Datuk Seri Masidi Manjun berkata, beliau dan menteri kerja raya negeri, Datuk Seri Shahelmy Yahya percaya ia adalah perkara yang sesuai untuk menerajui jawatan bagi menyelesaikan isu berkenaan.

“Kami berdua merasakan terdapat keperluan mendesak untuk meletakkan orang yang tepat di semua peringkat Jabatan Air untuk pengurusan dan pengagihan bekalan air yang lebih baik kepada pengguna,” katanya.

Laporan itu juga menambah bahawa Shahelmy bersetuju bahawa pegawai jabatan perlu lebih proaktif untuk menyelesaikan masalah air Sabah.

Shahelmy juga berkata kementeriannya sedang bekerjasama rapat dengan jabatan air negeri untuk menyelesaikan isu berkenaan.

Masalah air di Sabah sering menjadi tumpuan di media sosial. Awal bulan ini, Shahelmy memanggil pengarah jabatan itu selepas Ahli Parlimen Sandakan Vivian Wong Shir Yee berkata penduduk Sandakan terpaksa minum air “masin” selama tiga bulan.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog di WordPress.com.

Atas ↑

%d bloggers like this: