Bukan Semua Polis Bermasalah ‘dilonggok’ di Sabah, Sarawak, kata Hamzah

Ada benarnya pun tak kan pula hanya Sabah yang menerima anggota Polis yang bermasalah. Atau menjadi tempat makan gaji anggota Polis yang tidak bertanggungjawab.

Kalau dikira sudah lama rakyat Sabah berhadapan dengan anggota keselamatan yang bernafsu besar, otak bodoh, tidak amanah tapi ada hati ingin kelihatan kaya raya. Jadi dengan cara apa lagi untuk mencapai cita cita mereka selain bersubahat dengan pengedar syabu, kongsi gelap, perjudian serta bersubahat menjual minyak petrol ke negara jiran dan beberapa lagi kejahatan yang akhirnya menyebabkan ibu bapa dan anak isteri mereka dihinakan Allah sebelum mati. Insaflah kamu wahai anggota Polis yang bernafsu kuda jangan sampai kamu berjaya melahirkan generasi yang lebih jahat dari kartel Mexico.

Tengok sekarang tidak ada negeri yang sanggup menerima anggota keselamatan yang bermasalah. Kalau begitu nanti kamu kerja apalah? kerja menggunakan sedikit otak dan sedikit tanggungjawab pun gagal.


PETALING JAYA: Tindakan menukar anggota polis dan penjawat awam bermasalah serta berdepan isu salah laku ke Sabah dan Sarawak adalah langkah tidak betul, kata Menteri Dalam Negeri Hamzah Zainudin.

Beliau berkata, tidak semua penjawat awam berdepan masalah salah laku dan disiplin akan “dilonggokkan” di Sabah dan Sarawak, sebaliknya ada yang dihantar ke setiap negeri di seluruh Malaysia.

“Ini tak betullah. Sebab yang kita tangkap itu ramai. Jika kita ada 13 pesalah, kita akan hantar atau ‘pusing-pusingkan’ mereka di seluruh negeri termasuk Sabah dan Sarawak,” katanya menurut Harian Metro.

Beliau berkata, kerajaan tidak akan berkompromi dan akan mengambil tindakan tegas terhadap mana-mana penjawat awam terbabit dalam aktiviti jenayah dan penyalahgunaan dadah.

“Kita akan lihat bentuk kesalahan yang mereka lakukan. Jika kesalahan yang dilakukan sehingga menjual dadah, hukumannya akan berat sekali.

“Bagi yang dah pun terjebak dengan penyalahgunaan dadah, kita akan hantar mereka untuk jalani pemulihan sebelum dikembalikan kepada masyarakat,” katanya.

Sebelum ini, Timbalan Ketua Polis Selangor, S Sasikala Devi memaklumkan sembilan anggota polis yang sedang disiasat kerana dipercayai terlibat kes peras ugut akan ditukarkan ke Sabah dan Sarawak.

Kenyataan itu mengundang kemarahan termasuk Ahli Parlimen Kota Belud Isnaraissah Munirah Majilis yang menganggap Sabah dan Sarawak bukanlah “tong sampah” untuk mana-mana orang yang bermasalah.

Bagaimanapun, polis mengeluarkan kenyataan untuk mengkaji semula keputusan menukarkan sembilan anggota polis terbabit.

Microsoft may earn an Affiliate Commission if you purchase something through recommended links in this article

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog di WordPress.com.

Atas ↑

%d bloggers like this: