Menantu Zahid Hamidi Di Sebalik RFID Yang Gagal dan Menyusahkan Rakyat

Akhirnya bocor juga. Ternyata orang di sebalik projek RFID yang didakwa gagal dan menyusahkan rakyat oleh laskar UMNO, rupa rupanya bersangkutan dengan menantu Presiden UMNO, Zahid Hamidi.

Sebelum ini laskar maling UMNO mainkan sistem tag RFID sebagai projek yang gagal berfungsi dengan baik hingga menyusahkan rakyat Malaysia. Ia kononnya hanya membazir wang rakyat dan RFID itu adalah milik kroni pemimpin Bersatu.

Ternyata bila dibongkar projek FDIF yang menyusahkan rakyat itu milik kerabat Presiden UMNO.

Admin sudah agak akhirnya jua kebenaran akan terbongkar. Sebab kerajaan Perikatan Nasional tidak pernah mengumumkan projek RFID sebagai sebahagian dari langkah transformasi yang cuba dilaksanakan era kerajaan Perikatan Nasional.

Nah sekarang apa cerita, bagaimana dengan tuduhan bohong yang disebarkan oleh laskar UMNO dan Pakatan Harapan, berhubung perkara ini. Kantoi membohong lagi kah UMNO ni?Setelah berlaku kekecohan di Plaza Tol apabila SmarTAG di hapuskan dan di ganti dengam RFID, ramai yang bertanya siapakah di belakang RFID.

RFID mula di perkenalkan pada tahun 2018 dan menjalani proses percubaan dan umum tahu sambutan tak berapa walaupun pada mulanya di beri secara percuma. Banyak sebab kenapa ramai mengekalkan SmartTAG dan antara penyebab ianya boleh di gunakan pada banyak secara bergilir, selalu sangkut kerana teknologi lama dan pelekat mudah rosak.

Tiba tiba secara mengejut pada tahun lepas ianya muncul semula dengan tindakan drastik untuk di tukar pada SmartTAG. Jelas pada hari pertama di buat kebimbangan rakyat adalah benar apabila berlaku huru hara.

Sistem RFID yang di gunakan oleh Plus terbahagi kepada 2 iaitu Hardware & software dan E-wallet yang berkaitan pembayaran. Hardware & Software yang merupakan punca masalah di bekalkan oleh syarikat SMTrack Sdn Bhd. Syarikat menjalankan perniagaan berkaitan RFID dengan mereka bentuk, mengaktifkan dan mengedar.

Pada 26 Julai 2021 berlaku kejutan di Bursa saham apabila saham syarikat ini melonjak 50% dari 9.5 sen kepada 12 sen dengan jumlah dagangan melibatkan jumlah dagangan 84 juta unit saham. Rupa rupanya pada hari tersebut Datuk Saiful Nizam Mohd Yusoff di lantik sebagai Pengarah Bebas bukan Eksekutif yang juga Menantu Dato’ Sri Ahmad Zahid Hamidi.

Dalam masa yang sama syarikat ini juga mendapat projek dari Digital National Berhad (DNB) dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multi Media (SKMM) dalam 5G Malaysia.

Dalam masa yang sama SMTrack juga di pilih di Malaysia sebagai satu satunya syarikat untuk membuat perancangan, dan memimpin negara dalam reknologi pendigitalan dalam tenologi digital e-wallet melalui telefon bimbit. Secara jelas syarikat SMTrack telah mendapat taraf monopoli dari Kerajaan Makaysia.

Dalam masa yang sama jutawan hartanah Country Height Holding Tan Sri Lee Kim Yew pada 29 Disember 2021 telah mengambil alih 28.5 juta saham dalam SMTrack atau 5.051% pegangan.

Jelas kepada kita tindakan mengantikan SmarTAG ke RFID mempunyai kaitan secara langsung dengan kepentingan politik pihak tertentu. Inilah yang berlaku bila Be End kembali sebagai kerajaan.

Sumber.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog di WordPress.com.

Atas ↑

%d bloggers like this: