Ahmad Bayar Kompaun RM1.1 Juta Untuk Bebas Dua Tuduhan Jenayah

Dua tuduhan yang dihadapi oleh Ahmad Mazlan ialah pertama menerima wang RM2 juta dari Najib Razak yang di dakwa dari 1MDB dan yang kedua memberi kenyataan palsu.

Ertinya sah wang itu telah diterima oleh Ahmad Mazlan juga benar Ahmad Mazlan telah menipu SPRM seperti mana pengakuannya pada SPRM sebelum ini.

Bagi mengelakkan pendakwaan diteruskan hingga kemungkinan akan di penjara, si Ahmad pun membayar kompaun sehingga RM1.1 juta maka dibebaskan atau berhentilah pendakwaan.

Alhamdulillah kata Presiden UMNO, Zahid Hamidi.

Namun Perikatan Nasional tidak akan menyokong Ahmad Mazlan sebagai Timbalan Speaker, Dewan Rakyat. Ini kerana pada hakikatnya Ahmad Mazlan adalah seorang pesalah atau penjenayah, iyalah tidak mungkin seseorang itu membayar kompaun atau denda kalau dirinya tidak bersalah.

Apa boleh buat!

Ahli Parlimen Pontian Ahmad Maslan. Gambar: Bernama

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini membebaskan Ahli Parlimen Pontian Ahmad Maslan atas dua pertuduhan gagal isytihar RM2 juta diterima daripada bekas perdana menteri Najib Razak dan memberi kenyataan palsu selepas membayar kompaun sebanyak RM1.1 juta.

Hakim Ahmad Shahrir Mohd Salleh memutuskan demikian selepas timbalan pendakwa raya (TPR) Mohd Mukhzany Fariz Mohd Mokhtar memaklumkan mahkamah bahawa pihak pendakwaan menarik balik kedua-dua pertuduhan terhadap Ahmad berikutan tertuduh bersetuju membayar kompaun berjumlah RM1.1 juta, semalam.

“Dalam membuat permohonan untuk tidak meneruskan pendakwaan terhadap tertuduh, TPR mengesahkan bahawa tertuduh tidak akan dihadapkan semula dengan pertuduhan-pertuduhan yang sama pada masa akan datang. Ini berikutan fakta bahawa tertuduh telah menerima tawaran kompaun dan menjelaskan bayaran kompaun tersebut.

“Berpandukan Seksyen 254 Kanun Prosedur Jenayah dan nas undang-undang yang diputuskan oleh Mahkamah Rayuan dalam kes pendakwa raya terhadap Ambika M A Shanmugam, mahkamah dengan ini memerintahkan agar tertuduh dilepas dan dibebaskan daripada pertuduhan pertama dan kedua.

“Semua tarikh bicara yang telah dijadualkan dilapangkan,” kata hakim Ahmad Shahrir.

Terdahulu, Mohd Mukhzany Fariz memaklumkan kepada mahkamah bahawa pihak pendakwaan memohon supaya Ahmad dilepas tanpa dibebaskan (DNAA) atas kedua-dua pertuduhan itu.

“Sebelum pertuduhan ini dipertuduhkan ke atas tertuduh (Ahmad), tertuduh telah ditawarkan kompaun, bagaimanapun tertuduh pada asalnya tidak bersetuju untuk membayar kompaun tersebut.

“Selepas pertuduhan dibuat ke atas tertuduh, peguamnya menulis surat representasi dan setuju untuk membayar kompaun sebanyak RM1.1 juta. Oleh itu, SPRM dan AGC (Jabatan Peguam Negara) bersetuju dengan representasi tertuduh…maka dengan ini pihak pendakwaan bersetuju kes ini untuk DNAA, ” katanya.

Hakim Ahmad Shahrir: Adakah pihak pendakwaan akan meneruskan pertuduhan yang sama terhadap tertuduh?.

Mohd Mukhzany Fariz: Jika dilihat pada asalnya kompaun telah ditawarkan ke atas tertuduh dan tertuduh telah menjelaskan kompaun tersebut, saya percaya kita tidak mendakwanya semula atas kesalahan sama.

Hakim Ahmad Shahrir berkata peguam negara diperuntukkan kuasa di bawah Perkara 145 (3) Perlembagaan Persekutuan untuk memulakan, menjalankan atau memberhentikan apa-apa prosiding bagi sesuatu kesalahan.

“Kuasa pendakwaan ini boleh dijalankan oleh peguam negara menurut budi bicaranya. Seksyen 376(1) Kanun Prosedur Jenayah yang seterusnya memperkukuh kedudukan ini dan menyatakan peguam negara hendaklah menjadi sebagai pendakwa raya dan hendaklah mempunyai kawalan dan arahan dalam semua pendakwaan jenayah.

“Apabila pendakwa raya menjalankan kuasanya di bawah Seksyen 254(1) Kanun Prosedur Jenayah untuk tidak selanjutnya meneruskan pendakwaan terhadap tertuduh, adalah menjadi kewajipan mahkamah, mempertimbangkan sama ada tertuduh sepatutnya diberi perintah pelepasan tanpa pembebasan atau perintah pelepasan dan pembebasan,” katanya.

Hakim itu berkata perkara tersebut adalah kuasa budi bicara kehakiman yang mesti dipertimbangkan menurut lunas undang-undang.

Malaysianow

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog di WordPress.com.

Atas ↑

%d bloggers like this: