Hentikan Kegilaan Rebut Kuasa: Biar Rakyat Pilih Kerajaan, Bukan Elit Korup Yang Tentukan

KUALA LUMPUR- Hanya rakyat berhak menukar pemerintahan dalam pilihan raya bukannya membiarkan ahli politik menggantikan kerajaan sedang negara genting berdepan krisis kesihatan dan ekonomi.

Penganalisis politik, Dr Chandra Muzaffar berkata, Malaysia kini berada dalam krisis politik yang tidak perlu.

“Ini adalah krisis yang dapat diselesaikan dengan segera sekiranya semua ahli politik di dalam dan di luar Parlimen menghentikan kegilaan merebut kuasa sebaliknya mereka semua menumpukan perhatian pada krisis berkembar yang sedang dirasai seluruh dunia iaitu kesihatan dan ekonomi.

“Politik yang bertujuan untuk menjatuhkan parti atau pemimpin atau untuk menggantikan pemerintahan hari ini melalui manipulasi dan manuver harus dihentikan segera. Memandangkan keadaan buruk yang sedang kita hadapi, kita harus membiarkan rakyat – dan hanya rakyat – menukar pemerintahan. Lagipun, itulah yang berlaku dalam demokrasi yang tulen,” katanya.

Justeru, Presiden Pergerakan Keadilan Dunia (JUST) mengesyorkan supaya membiarkan rakyat memutuskan siapa yang harus membentuk kerajaan setelah kita dapat mengawal krisis ini.

Kata Chandra, ketika krisis tidak lagi mengancam kesejahteraan kita sebagai sebuah negara, marilah kita mulai mempersiapkan pilihan raya umum.

Ujar beliau, terdapat sebab-sebab kuat mengapa rakyat secara keseluruhan harus memutuskan persoalan penting ini tentang siapa yang harus membentuk pemerintahan seterusnya.

“Pertama, yang menjadi punca krisis politik yang berlaku adalah kesan rasuah terhadap UMNO dan masyarakat. Sebilangan pemimpin UMNO, didakwa, takut bahawa mereka akan disabitkan dengan rasuah dan akan menghabiskan masa bertahun-tahun di penjara. Oleh itu, mereka berharap bahawa golongan elit yang berkuasa dapat membuka jalan untuk pembebasan mereka, sebab itulah mereka sangat berminat dengan perubahan rejim. Mereka lupa bahawa mengganggu proses kehakiman akan merosakkan serat moral masyarakat kita.

“Dua, yang terkait dengan korupsi elit tentunya skandal 1MDB yang melibatkan bukan hanya elit UMNO tetapi juga elit nasional lain dan rakan asing mereka yang kepentingan peribadi mereka mungkin bertekad untuk melindungi. Sekali lagi, ini mungkin memerlukan perubahan dalam kepemimpinan politik yang dapat dicapai oleh permainan kerusi muzik (game of musical chairs) di Parlimen.

“Ketiga, ada kemungkinan tangan asing yang terlibat dalam permainan ini boleh menjadi sebahagian daripada permesinan geopolitik (geopolitical machination) yang jauh lebih besar dan lebih kompleks yang dikaitkan dengan pelaku global yang kuat yang cenderung untuk mengabadikan hegemoni global mereka,” katanya.

Chandra menambah, sekiranya pelaku ini telah lama berkecimpung dalam politik kita melalui proksi mereka – seperti yang mereka akui secara terbuka selepas pilihan raya umum 2018 – adakah kita akan terkejut jika mereka secara aktif meneruskan agenda mereka melalui krisis politik yang dibuat secara artifisial yang kita sedang menyaksikan hari ini?

“Oleh kerana taruhannya sangat tinggi, rakyat Malaysia tidak boleh membiarkan sebuah kedai kecil (small coterie) dengan kepentingan tersendiri untuk membentuk masa depan kita.

” Inilah sebabnya mengapa dalam krisis politik yang berlaku, bukan hanya nasib satu individu yang menjadi persoalannya. Inilah nasib seluruh bangsa yang menghadapi kita,” jelasnya.-SUARA TV

1 komen

  1. 🤔🤔🤔🤔..terima kasih Dr Chandara yg anna sgt hormat dan 💖 selalu..you right Sir..they really nonsence maniac do so much dirt sabotaj us PNPPBM & PM TSMY also they do very serius thing at Selangor State..are they still human or ugly beast in realtime now..kenapa mecanak gila Covid19 tertinggi rekod nya di antara 14 buah negeri dalam 🇲🇾…manusia manusia keparat ini sanggup pertaruhkan nyawa nyawa rakyat s’gor..berada dalam suasana pendemik Covid19 Delta amuk 🇲🇾..keji licik bedebah celaka itu semua..alhamdulillah syukur..ternyata yg berhati baik manusia ini mmg ada..Dr Chandra tempeleng sepak segera Tun M…berani dia mahu turut ikut laknat derhaka mereka itu…susah payah kami🌺 tidak mahu di tolong…malah buta mata lihat pelaku celaka ini jahanam kan negeri selangor..makin menyirap rasa marah aku pada mereka mereka ini..baik segera sepak terajang Tun M dulu..sebelum petaka celaka berposak pada 6 Sept nanti…🙁

    #kajian siasatan ini makin kuatkan lagi asas bukti kukuh…mmg ada lagi bencana biadap serentak berlaku…beritahu pada Abg Hajiji ..minta BNM serta Bukit Aman selia tiap unsur kewangan yg mereka Dap..PKR..anwar ibrahim ..Shafie Afdal serta Parti Warisan nya..hatta Tun M yg parti Papejuang nya..UMNO toksikberacun juga.ZongDong@DongZong ini semua keparat pariah yg buat Krjn🇲🇾 nyaris hilang segala yg ada…Tian Chua serta semua Peserta demo baju hitam ..cari nahas mereka nie..asrtrazeka 🇲🇾 mahu di lawan di perang…wellcome to myHellof🇲🇾…

    AnnaAriff1972👿

    Like

Tinggalkan komen

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: