Filipina dan Indonesia Enggan Terima Rakyat Mereka Bimbang Covid 19

Negara jiran Filipina dan Indonesia enggan menerima rakyat mereka yang ditahan di Sabah kerana bimbang Covid-19 akan menular ke sana.

Walaupun sebelum ini kerajaan telah berunding dengan kedutaan Filipina dan Indonesia supaya menerima rakyat mereka yang telah disahkan bebas daripada Covid-19.

Benar tu awal tahun ini kerajaan Filipina telah bersetuju menerima seramai 5300 tahanan warganegara mereka tapi bila gelombang kedua atau ketiga ini berlaku kerajaan Filipina bertegas tidak lagi mahu menerimanya.

Dilaporkan terdapat 5329 PATI di pusat tahanan sementara Tawau dan Kota Kinabalu yang terdiri dari 86 persen adalah rakyat Filipina dan 12 persen lagi Indonesia selebihnya dari lain-lain negara.

Walau bagaimanapun menurut sumber keadaan pusat tahanan sementara PTS di Sabah masih terkawal. Dalam pada itu sebanyak lapan Dewan di seluruh negeri telah dijadikan pusat kuarantin bagi tahanan PTS.

Saja admin tulis artikel ini supaya mereka yang berkenaan iaitu laskar pembangkang faham keadaan sebenar dan jangan lagi ada di antara mereka yang lupa diri.

1 komen

  1. Annaariff1972 πŸŒΊπŸ˜€πŸπŸπŸPNPPBM M'sia πŸŒΊπŸ’―πŸ‡²πŸ‡ΎπŸ†— berkata:

    tak mengapa kawan..yg penting kesemua mereka sihat dan bebas covid19 ..nyawa rakyat..nyawa manusia..tak mengapa kita jaga..andainya kita perlukan pekerja utk ladang..lebih baik kita tawar kan kerja buat mereka..setidaknya ada juga rezeki mereka ..yg ini krjn negeri dan federal akan bergabung memberi mereka peluang utk hidup lebih baik lagi..cuma yg berada dlm jagaan kita saja..kami pun tak galakkan luar sana dok kalut mau masuk balik ke tempat kita..close all door..ada baca berita..Bangladesh ..maaf tiada di benar balik ke m’sia..NO..well better kawan beritahu pada CM Hajiji..pertimbangkan pekara ini dan usul terus ke federal..pada kali terakhir ..krjn kalian pun ..kami amat memahami nya..jadi daripada buang masa..lebih baik ada rezeki berkat apalagi atas dasar kemanusiaan ..kita pun manusia juga..jadi covid19 nie mesti patuh pada peraturan SOP m’sia..yg penting kita selamat dan terhindar covid19 ini..makan minum mesti yg patut makan tau..jgn makan yg bukan bukan..sebab tak bagus buat diri kita..lihat sekali proses badan kita level up..kuman proses dari perut kita sendiri..tak tahu apa dia..tau tau covid19 tak terlantun badak msg msg..fikir tak pergi wuhan pun tercovid19 ..pasai tu detail rekod mesti full dan benar..lihat petugas petugas KKM pakaian satu macam.
    kita harus faham..ini penyakit sgt bahaya..jadi sama sama berusaha sama krjn negeri Sabah..tunjukkan teladan yg baik..sebab kami berusaha membantu anda..siapa lagi mahu menolong andai kami krjn m’sia ini😊

    Liked by 1 person

Tinggalkan komen

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: