PM Muhyiddin Tidak Langgar Peraturan PKP Keluar Shopping

Kenyataan termangkuk yang admin pernah baca selama tempoh PKP dikuatkuasakan. Lagi hampa ia dizahirkan oleh anak kepada bekas Timbalan Perdana Menteri Allahyarham Tun Abdul Ghafar Baba, Muhammad Tamrin Tun Abdul Ghafar.

Pada ahad yang lalu PM bersama isterinya dilaporkan keluar membeli barangan dapur di sebuah pasaraya di Kuala Lumpur.

Peristiwa itu telah menjadi modal kepada Datuk Tamrin. Ini kerana katanya PM Muhyiddin telah melanggar arahan PKP yang diperkenalkannya sendiri.

Untuk pengetahuan Datuk Tamrin aturan menguatkuasakan hanya seorang  boleh keluar bagi membeli barang keperluan, diistiharkan pada  fasa pertama dan hanya dikuatkuasakan sepenuhnya pada fasa kedua iaitu dalam tempoh lanjutan.

Sedangkan kegiatan PM Muhyiddin berkunjung ke pasar raya bersama isterinya tempoh hari berlaku pada akhir fasa pertama iaitu belum dikuatkuasakan sepenuhnya.

Apalagi mereka juga melalui pemeriksaan kesihatan seperti orang lain serta menggunakan mask dan sarung tangan, semasa berkunjung ke pasar raya atau premis-premis yang dibenarkan selama tempoh PKP ini berjalan.

Jadi pada Datuk Tamrin carilah isu yang lebih bermanfaat kepada masyarakat secara umumnya. Takkanlah kelebihan sebagai seorang ketua negara atau seorang Perdana Menteri Malaysia yang dikelilingi oleh pengawal keselamatan tidak boleh menggunakan kelebihan itu. Apa lagi bagi seorang pemimpin yang selama hidupnya diabdikan kepada negara, justeru mana mungkin selama itu beliau mempunyai masa untuk membeli barangan dapur, selain tanggungjawab itu diberikan kepada isteri atau orang rumah. Kesimpulannya dari konteks PM Muhyiddin membawa isteri untuk membeli belanja dapur adalah wajar tidak melanggar peraturan PKP pun Datuk Tamrin itu yang mangkuk.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog di WordPress.com.

Atas ↑

%d bloggers like this: