Pemimpin BN Sabah Yang Beragama Kristian Adalah “Munafik” – Shafie Apdal

SHAFIE APDAL telah menggelar pemimpin Kristian Barisan Nasional (BN) di “orang munafik” Sabah yang gagal melindungi agama. Presiden Parti Warisan Sabah menamakan presiden Parti Bersatu Rakyat Sabah Joseph Kurup, presiden Parti Bersatu Sabah Joseph Pairin Kitingan, Pertubuhan Persatuan Pasokmomogun Kadazan (Upko), Wilfred Madius Tangau dan presiden Upko Bernard Dompok sebagai pemimpin yang menggambarkan diri mereka sebagai pahlawan Kristian sahaja kawasan masing-masing. Shafie berkata mereka tidak menolak kerjasama Umno dengan PAS, yang mengajar versi Islam yang melampau. “Kenapa Kurup, Dompok dan Pairin tidak mengatakan apa-apa kepada Umno. Di Parlimen dan dalam majlis tertinggi BN, mereka tidak mengatakan apa-apa, tetapi di Sabah mereka mengatakan sesuatu untuk memperlihatkan mereka memperjuangkan agama. “Di BN, semestinya semangat kesepakatan di kalangan ahli-ahlinya, bahawa walaupun satu anggotanya ditolak, tidak ada ceramah.

“Tetapi Umno kini bekerjasama dengan PAS,” kata Shafie semasa sesi makan tengah hari di Keningau bersama pemimpin Kristian dari Pensiangan, Nabawan dan Keningau. “Anda bukan sahaja boleh melindungi agama anda di kawasan masing-masing. Anda harus melakukannya untuk negara anda. Apabila soal isu perlindungan hak-hak rakyat Sabah, saya tidak keberatan mengorbankan nyawa saya. “Dia berkata jika Warisan berkuasa, ia akan mempertahankan kesucian agama Kristian berdasarkan perlembagaan persekutuan. Shafie berkata beliau adalah salah seorang menteri persekutuan yang menyokong penggunaan perkataan “Allah” oleh rakyat Malaysia, dan kemudiannya persekutuan memutuskan perkataan itu hanya boleh digunakan di Sabah dan Sarawak. “Kita juga perlu diingatkan bahawa pengajaran asas Islam adalah tidak ada kekuatan untuk mana-mana individu menjadi umat Islam. Ia mesti menjadi asas kesediaan. “Inilah yang patut kita hormati,” katanya. – 19 November 2017.

Sumber The Malaysian Insight

Uinna apa juga hak Presiden Warisan, Shafie Apdal mencampuri agama orang lain aka Kristian. Sedangkan sebelum ini si Darell Leiking selaku Timbalan Presiden Warisan semasa membidas kenyataan Tan Sri Pandikar Amin berkaitan perjanjian 20 perkara dan perkara lima di dalam perlembagaan negeri Sabah. Bahawa dia mengakui kerukunan beragama di negeri Sabah yang tidak boleh lagi dipersoalkan. Tapi hari ini, lain pula yang dicanang oleh Presiden Warisan, Shafie Apdal. Memperlekeh keimanan pemimpin pemimpin Sabah yang beragama Kristian. Apa kah hal?

Apa juga motif Presiden Warisan ni, apapun alasannya jangan heret agama ke dalam politik apa lagi ia melibatkan agama orang lain. Tidak ada hak oh!

Berkenaan penggunaan kalimah Allah yang kononnya disokong oleh Presiden Warisan semasa beliau menjadi Menteri. Sebenarnya tidak tepat, ketika beliau ditanya oleh pemberita berhubung penggunaan kalimah Allah. Beliau berpendapat penggunaan kalimah Allah di setiap negeri perlu diselaraskan tanpa mengenepikan hak Sultan dan raja yang menjadi ketua agama di negeri berkenaan. Hemmm

#BNforSabahan

14 comments

 1. Mr Critical dan Cikmina. Tolong bahas ini cakap orang, persamaan antara Zimbabwe dgn Malaysia ialah kedua dua negara ini telah menyerahkan kedaulatan ekonominya kepada Cina. Kononnya perbuatan pemimpin tertinggi negara masing masing. Betulkah perkara ini?

  Like

 2. Eh, apasal jawapan saya naik ke atas……????
  Teruklah blog kamu ni, Jalin Luin.
  Apapun, saya suka kamu Jalin Luin – kamu tak one way ticket macam blogger A9 lain.
  Ada chaya untuk kamu….HEHEHE

  Like

 3. Biarlah rakyat SABAH MENENTUKANNYA.
  Padri macam juga lebai-lebai PAS dan Sami-sami Buddha.
  Mereka boleh bercakap, tapi ini masa depan rakyat.
  Tengok Zaimbabwe je sudah cukup – orang sentiasa cakap Malaysia macam Zimbabwe.
  Takut untuk menolak umno.
  Tapi, lihat apa jadi sekarang…………???
  Magube dan bininya Grace OUT.
  Jadi saya rasa, masih ada cahya di hujung trowong.
  Kalau Zimbabwe boleh, MALAYSIA LAGI BOLEH
  Dah lama kita guna selongan MALAYSIA BOLEHHHHHHHHHHHH………!

  Like

 4. So, salah ke apa yang Shafie tu cakap…………?????
  Baik pemimpin Kristian atau pemimpin Islam kalau umno, memang semuanya menjaga poket sendiri.
  Rakayat cuma digula-gilakan dengn BRIM atau digertak-getak, akan hidup merana kalau tolak UMNO.
  Takda yang baru, semua ni orang dah tahu.
  CUBA LAGI.

  Like

  1. Hahaaha. Kamu tahukah beberapa tahun yang lalu, sekumpulan masyarakat yang terdiri dari Paderi telah membuat laporan keatas Shafie atas isu yang sama. Mereka kata Shafie lebih hipokrit aka Munafik. Macam mana tu?

   Like

 5. Orang selalu cakap MALAYSIA sama MACMA ZIMBABWE – takut nak tolak umno, mcam rakyat Zimbabwe takut nak tolah Mugabe. Tapi akhirnya selepas 30 tahun, rakyat Zimbabwe bangkit menolak Mugabe dan bininya Grace, FLOM of Zaimbabwe. Inilah persamaannya, ada faham….???
  Kamu ni macam katak, duduk bawah tempurung.
  Hal-hal dunia kamu tak amik tahu langsung.
  Orang sibuk cakap pasal kejatuhan Mugabe di Zimbabwe.
  Nampak gayanya, MALAYSIA JUGA AKAN BERAKHIR MACAM ZIMBABWE.
  Kita akan tolak NAJIB, ROSMAH CINCIN DAN UMNO.
  MALAYSIA BOLEHHHHHHHHHHHHHHHH………………….!!!!!

  Like

  1. 😁 dua hal yang berbeza malah sangat berbeza antara Malaysia dan Zimbabwe. BN di Malaysia telah membawa banyak perubahan kepada bangsa ini yang sebelum ini bukan siapa siapa tapi kini menjadi orang yang ada kedudukan. Kerana itu jugalah ramai rakyat dari negara jiran yang sanggup datang ke Malaysia walaupun dengan cara yang haram. Termasuklah rakyat Afrika aka Zimbabwe.

   Bermaksud seburuk mana pun BN masih banyak kebaikan yang mereka telah buat. Pemimpin silih berganti adapun parti tetap di situ. So kamu sebagai pembangkang, berusaha lagi, gadai harta yang kamu ada lepas itu berikan kepada rakyat bukan hanya berpolitik air liur yang belum pasti kesahihannya.

   Like

Tinggalkan komen

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: