Wajarkah Masyarakat Sabah Yang Tidak Terbela Menderma – Warisan

Sebelum ini kita sarankan pada parti parti pembangkang seperti Warisan bahawa kalau mahu berpolitik gadai atau jual dulu harta yang mereka ada. Lepas itu berikan pada masyarakat. Bukan hanya menjanjikan bulan dan bintang.

Kerana akhirnya andai ditakdirkan mereka menjadi kerajaan, sudah tentu pasti pihak yang akan diutamakan ialah kroni kroni tolol yang selama itu sikit pun tidak membantu dalam memastikan kemenangan parti. Malah merekalah nanti yang akan berlakon sebagai orang bijaksana dan dipercayai lalu “menghalau” masyarakat dari mendapatkan hak hak mereka. Seperti yang berlaku sebelum ini.

Sinisnya saranan itu tidak diambil perhatian malah cuba pula menyusahkan masyarakat. Apa lagi sebelum ini jentera Warisan suka mengungkit pemberian walaupun haram babi tidak berbaloi berbanding usaha keras hingga berjaya memasyurkan dia sebagai pemimpin. Karma di dunia ini memang wujud bukannya cerita dongeng.

Sebab itulah, lain kali jangan paksa “politikus” tolol menjadi hebat. Juga letakkan hak pada tempatnya, akui kelebihan orang lain. Supaya karma tidak berulang.

Ingatlah hebatnya orang tolol hanya pandai memanipulasi, memijak dan mencuri kesempatan tapi sikit pun tidak berguna pada parti, pemimpin dan masyarakat.

Kini parti Warisan melancarkan tabung derma dimana kutipan dari derma itu akan digunakan untuk membayar wang jaminan Presiden Warisan, Shafie yang kini dalam tahanan SPRM.

Wajar kah masyarakat yang selama ini tidak terbela menghulurkan derma pada parti yang dipimpin oleh bekas Menteri KKLW yang sekarang disiasat oleh SPRM?

Sebelum itu ada pihak yang berpendapat program mengutip derma ini hanyalah wayang. Bagi mengaburi mata pihak yang berwajib, kerana Warisan menyedari sebarang pergerakan tunai atau bank dalam jumlah yang besar dan boleh dikaitkan dengan mana mana pemimpin, kerabat atau kroni Warisan. Akan mengarah kepada penemuan bukti sekaligus akan mengundang penyiasatan.

#BNforSabahan

One Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.