Alasan Warisan Tidak Berkerjasama Dengan Parti² Dari Semenanjung 

Warisan ketika berceramah di program Bicara Presiden di Kampung Benoni, Papar. Mendedahkan kenapa Warisan tidak mahu berkerjasama dengan mana mana parti politik dari Semenanjung;-

Sebab tidak mahu berkerjasama dengan parti parti seperti PPBM, DAP dan PKR adalah supaya kononnya tidak terikat apabila Warisan menuntut tambahan royalti 15% daripada Federal. Tapi,

Anda menuntut sesuatu dari satu pihak tapi anda tidak ada hubungan atau kerjasama yang baik dengan mereka. Boleh jalan kah? dari konteks ini lupakakn soal hak seolah olah royalti boleh dituntut begitu saja, sebab Petronas adalah aset negara walaupun pelantarnya terletak di perairan Sabah.

Persoalan kedua, andai pembangkang berjaya menawan Putrajaya atau Federal, adakah Federal pada waktu itu sanggup melayan kehendak Warisan. Sedangkan kita tahu Federal sebagai pusat pentadbiran akan melihat kepentingan negara melebihi agenda parti politik semata-mata. Kita ambil contoh negeri Kelantan, Kelantan adalah negeri yang diperintah oleh pembangkang sejak sekian lama dan dalam masa yang sama mereka menuntut lebih royalti minyak. Tapi adakah PAS berjaya menuntut bayaran atau royalti yang mereka mahu? paling pun hanya mendapat wang ehsan itu pun dikira cukup bagus sudah.

Nampak tak bagaimana Warisan cuba mempermainkan keintelektualan orang orang Sabah.

Kalau benar Warisan mahu menuntut royalti minyak 20% tapi tidak mahu berkerjasama atau terikat dengan Federal maka jalan terbaik ialah bawa Sabah keluar dari Malaysia atau jadikan Sabah sebuah negara. Kerana Sabah tidak boleh bertukar status menjadi sebuah negara melalui proses pilihanraya umum dengan demikian angan angan ingin menuntut lebih royalti tidak akan menjadi kenyataan.

Kawan kawan ini menunjukkan, ketegasan Warisan diatas hanyalah propaganda politik semata-mata untuk memancing kepercayaan masyarakat supaya menyokong Warisan.

Alsebab itulah mereka tidak berani menyahut cabaran agar tuntutan seperti ini dibukukan seperti mana buku jingga oleh PKR. Kerana mereka tahu ia tidak akan terlaksana dan dalam masa yang sama mereka mahu mengakalkan Warisan sebagai parti tempatan yang tidak ada hubungan politik dengan mana mana parti dari Semenanjung.

Klik link ini janji Warisan yang dicabar Janji Warisan Untuk Orang Sabah

#BNforSabahan #UMNOBN

6 thoughts on “Alasan Warisan Tidak Berkerjasama Dengan Parti² Dari Semenanjung 

Add yours

  1. Reblogged this on JalinLuin.com and commented:

    Artikel ini ditulis pada lapan bulan yang lalu dan hari ini ternyata ia benar.

    Hari ini semasa di Majlis politik yang diadakan di daerah Labuan, Presiden Warisan ada menyuarakan persetujuan mereka untuk berkerjasama dengan PKR atau PH.

    Apa maksudnya ini yang dimaksudkan dengan perumpamaan lidah bercabang?

    Like

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog di WordPress.com.

Atas ↑

%d bloggers like this: