Ustaz UMNO Lupa, Yang Malaya Mudah Lupa

Temberang saja dan pandai saja mengata orang, Ustaz UMNO tu. Walhal dia tahu tidak ada kejahatan politik yang berlaku di Malaysia hari ini, kalau tidak diwarisi dari mereka.

Itu negeri negeri UMNO seperti Johor sehingga hari ini berhadapan dengan masalah banjir. Kenapa tidak menjadi topik dalam ceramah mereka? takut rakyat buka mata dan menguburkan UMNO!

Ustaz politik UMNO memang terkenal mempersenda dan pandai melawak yang bertujuan memburukkan orang lain. Betullah tuduhan Raja Petra puak Melayu UMNO memang suka bertelagah, mengalahkan bangsa Yahudi. (lebih kurang begitu)

Ustaz UMNO itu dikenali sebagai Ustaz Syamsul.

Dia masuk ke pedalaman Pitas dan Kota Marudu dan mendapati jalan disana agak teruk. Lalu dia jadikan bahan lawak dalam ceramahnya.

Tapi kita tidak pasti jalan mana yang dia maksudkan. Adakah jalan masuk ke kampung kampung atau jalan raya utama yang berada dibawah tanggungjawab kerajaan persekutuan.

Namanya jalan di pedalaman pasti jalan itu agak teruk. Seperti juga di pedalaman Pahang, Johor dan Selangor masih banyak jalan yang rosak bukan hanya di pedalaman tapi juga di dalam bandar, masih banyak jalan yang berlubang disana sini.

Dia juga mendakwa disana tidak boleh orang luar datang memberikan bantuan sebab sudah ada wakil rakyat yang bertanggungjawab. Macam tidak biasa, mereka juga belajar dari UMNO, bukan kah UMNO yang terkenal dengan politik kepartian hinggakan masuk berkempen di kawasan UMNO pun dilarang hingga mencetuskan pergaduhan.

Ironinya pemimpin atau jentera Warisan turut mengangkat kenyataan Ustaz itu. Mereka lupa Presiden Warisan, Shafie Apdal pernah bertanggungjawab membangun jalan-jalan di luar bandar melalui Kementerian KKLW. Tapi sehingga dia dipecat daripada UMNO jalan-jalan di luar bandar tidak mengalami penambahbaikan yang munasabah, walhal kerajaan telah menyalurkan peruntukan sehingga 6 bilion.

Sehingga hari ini Johor adalah negeri yang paling buruk dilanda banjir yang disebabkan faktor pentadbiran negeri yang tidak cekap. Walhal sehingga hari ini Johor ditadbir oleh kepimpinan UMNO.

Betapa parahnya banjir di Johor. Kalau saya tidak silap ada kawasan memerlukan masa lebih tiga atau lima hari untuk surut walaupun hujah sudah berhenti. (tidak pasti, sama Johor ataupun Pahang).

Ustaz UMNO tu mana boleh percaya sangat, mereka mudah lupa. Ustaz mudah lupa itu lupa lebuh raya dan bangunan KLCC itu dibina hasil daripada bumi Sabah dan Sarawak.

Jadinya kalau betul dia kasihan dengan orang Sabah, lain kali selitkan dalam ceramah bahwa untuk mengurangkan dosa akibat menipu perjanjian Malaysia 1963. Sebaiknya lebuh raya yang ada di Semenanjung dipindahkan ke Sabah, begitu juga dengan bangunan KLCC.

Tidak cukup dengan itu bisikkan ke telinga Menteri dari UMNO, bahwa daripada wang rakyat digunakan untuk membayar hutang 1MDB. Ada baiknya wang itu disalurkan ke negeri-negeri terutamanya Sabah dan Sarawak.

Tinggalkan komen

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: