Shahidan Gesa UMNO Ambil Tindakan Terhadap Zahid


Shahidan gesa pimpinan utama Umno jangan berdiam diri, ambil tindakan terhadap Zahid

Orang kuat Umno Perlis itu berkata presiden menentang keputusan parti dengan memaksa ahli Parlimen menandatangani akuan bersumpah dengan kehadiran Anwar, Najib dan seorang VIP yang tidak dinamakan.Staff WritersJul 3, 2021 10:00 AM

Bekas ketua Umno Perlis Shahidan Kassim.

Pemimpin Umno Perlis Shahidan Kassim menggesa parti itu untuk mengambil tindakan ke atas Ahmad Zahid Hamidi, mengatakan presiden presiden Umno itu bukan sahaja melanggar keputusan kekal bersama kerajaan sehinggan pilihan raya umum depan, bahkan turut berbohong kepada Yang di-Pertuan ketika mengadap bulan lalu.

Beliau memetik pendedahan terbaru veteran Umno Nazri Aziz yang mengatakan ahli Parlimen Umno diarahkan Zahid untuk menandatangani akuan sumpah untuk menyokong Presiden PKR Anwar Ibrahim.

“… mereka tandatangan SD untuk suruh sokong Anwar di depan Anwar, presiden, orang kenamaan dan ada beberapa kali Najib hadir sama,” kata Shahidan, merujuk bekas presiden Umno dan orang kenamaan yang tidak dinamakan.null

Beliau turut mempersoalkan Majlis Tertinggi Umno, menuduhnya bersikap pilih kasih dalam mengambil tindakan ke atas ahli-ahli yang melanggar keputusan parti.

“Atas dasar nak menjaga keharmonian atau takut, ingin saya pesan sekali lagi bahawa majlis tertinggi yang pegang jawatan memegang amanah. Jangan mendiamkan diri pada perkara yang tidak benar,” kata bekas pengerusi Umno Perlis yang dipecat daripada jawatannya pada April lalu dalam satu kenyataan hari ini.

Hal ini timbul ketika Zahid meningkatkan kempennya supaya anggota Kabinet Umno meletakkan jawatan di samping menetapkan tarikh akhir 1 Ogos bagi parti itu keluar daripada kerajaan Perikatan Nasional (PN).

Zahid turut dilaporkan aktif mengarahkan menteri-menteri daripada partinya untuk meletakkan jawatan sebelum 7 Julai, tarikh di mana Kabinet akan bermesyuarat mengenai sidang khas Dewan Rakyat sebelum akhir bulan ini.

Semalam, MalaysiaNow melaporkan Zahid turut berbohong ketika beliau mendakwa semua anggota Kabinet dan pimpinan GLC dari Umno berikrar untuk meletakkan jawatan mereka pada 1 Ogos, sama ada perintah darurat dilanjutkan ataupun tidak.

Bagaimanapun menteri-menteri Umno dan timbalan yang dihubungi mengatakan tidak wujud sebarang ikrar demikian sama ada “secara bertulis mahupun lisan”.

Shahidan merupakan antara sebahagian ahli Parlimen utama Umno yang secara terbuka menentang rancangan Zahid, ketika rundingan rahsia antara presidennya dengan Presiden PKR Anwar Ibrahim didedahkan.null

Sejak beberapa hari lalu, Ahli Parlimen Padang Rengas Nazri Aziz turut secara terbuka menentang rancangan-rancangan Zahid yang mahu bekerjasama dengan parti pembangkang bagi membentuk kerajaan.

Sepanjang perhimpunan agung parti itu, Zahid bersama Najib menjadi pemimpin utama yang mempromosi usaha Umno keluar dariada kerajaan dengan harapan untuk menggulingkan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin.

Ia kemudian disusuli dengan pendedahan perbualan telefon antara Zahid dan Anwar, di mana pemimpin pembangkang itu didengar mengucapkan tahniah kepada Zahid dalam usahanya supaya Umno menarik kembali sokongan terhadap Muhyiddin.

Ahli Majlis Tertinggi Umno sebelum ini mengambil keputusan supaya parti itu kekal bersama gabungan PN sehingga Parlimen dibubarkan.

Dalam pada itu, Muhyiddin juga turut berikrar pilihan raya akan diadakan selepas darurat Covid-19, bergantung situasi wabak yang dilihat tidak menunjukkan tanda untuk pulih dalam masa terdekat ekoran peningkatan kes jangkitan.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Tinggalkan komen

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: