Malaysia Harus Percepatkan Vaksin Covid 19

Malaysia harus mempercepat pemerolehan vaksin yang dalam proses diluluskan untuk digunakan di negara lain.

Vaksin adalah penyelesaian jangka panjang terbaik untuk pandemik Covid-19 kerana vaksin tidak hanya mencegah virus tetapi juga menghentikan krisis ekonomi yang menimpa rakyat.

Baru-baru ini, diketahui bahawa Pfizer dan BioNTech telah mengembangkan vaksin yang lebih daripada 90% perlindungan berkesan terhadap virus Covid-19. Difahamkan, dos vaksin ini akan dikeluarkan mulai awal Disember depan. Ini adalah berita baik dan kerajaan harus segera mengesan untuk memastikan bahawa vaksin ini dapat diperoleh secepat mungkin. Sinopharm China juga telah dilaporkan berjaya setakat ini.

Saya meminta kerajaan persekutuan untuk memaklumkan rancangannya mengenai perkembangan vaksin baru-baru ini yang berada di peringkat akhir percubaan.

Negara-negara lain seperti Filipina dan Indonesia di Asia misalnya, cepat menjejaki dan memasuki percubaan vaksin ketiga dan terakhir.

Filipina bertujuan untuk melakukan suntikan vaksin coronavirus tahun depan untuk menyuntik sekitar seperempat populasi. Pemerintahnya sedang menilai 17 vaksin dalam berbagai tahap dan dalam perbincangan untuk mendapatkan sumber untuk memberi vaksin pada awalnya 25 juta orang dari 100 juta penduduknya.

Malaysia juga harus berusaha keras sekarang untuk menilai pelbagai vaksin yang berada di peringkat akhir percubaan untuk mempersiapkan vaksinasi massal untuk barisan depan dan rakyat. Adalah penting bahawa vaksin ini diberikan secara percuma agar semua warganegara kita mendapat manfaat.

Kerajaan harus memberikan petunjuk sementara dalam urutan keutamaan harus: Mereka yang bekerja sebagai barisan depan dalam sektor kesihatan dan keselamatan seperti doktor, jururawat, polis, pegawai penjara dan imigresen, orang dewasa yang lebih tua dalam perawatan di rumah dan pekerjanya, kumpulan orang dewasa yang berisiko tinggi dan juga orang dewasa yang berumur lebih dari 60 tahun dan sebagainya.

Oleh Datuk Yong Teck Lee
Presiden SAPP, ADUN (Dilantik)

Tinggalkan komen

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: