Menteri Pertanian dan Industri Makanan Sabah Salur Bantuan Covid 19 RM35J

RM35 juta Bantuan Prihatin Covid-19 untuk pemain industri pertanian di Sabah

Timbalan Ketua Menteri Datuk Seri Panglima Dr Jeffrey Kitingan mengumumkan sejumlah RM34,874,400 untuk mengurangkan kesan negatif COVID-19 dalam industri pertanian di Sabah.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan hari ini, menteri Pertanian dan Industri Makanan mengatakan dana itu akan memberi manfaat kepada 116,248 penerima yang berdaftar di bawah kementerian di pelbagai segmen industri di Sabah.

Setiap penerima akan menerima bantuan secara one-off sebanyak RM300.

Namun mereka yang tidak ada dalam senarai juga akan dipertimbangkan untuk diberikan bantuan tunai selagi mereka berdaftar di jabatan atau agensi yang berkenaan.

Dana ini adalah sebahagian daripada jumlah bantuan kerajaan untuk membantu kumpulan B40 yang juga merangkumi sektor lain termasuk pemandu teksi, pemandu bas, pemandu lori, dan pemain industri pelancongan.

Kementerian Pertanian dan Industri Makanan akan memproses semua permohonan yang berjumlah RM34,874,400 dan akan dimajukan ke Jabatan Perbendaharaan Negeri untuk proses iaitu dikreditkan ke dalam akaun penerima.


Tahniah juga kepada Pembantu Menteri Kewangan Sabah Datuk Nizam Titingan yang bertungkus lumus memudahkan urusan agihan ni. Sudah pasti sebagai Pembantu Menteri Kewangan Sabah.

One thought on “Menteri Pertanian dan Industri Makanan Sabah Salur Bantuan Covid 19 RM35J

Add yours

  1. Jadi MCM saya yg dulu kes gagal menerima bantuan rm300 berstatus akaun tidak aktif,. Sedangkan akaun bank BSN tersebut saya menerima BSH… Invalid AC..sedangkan ATM bleh baca semak baki.

    Like

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog di WordPress.com.

Atas ↑

%d bloggers like this: