Pegawai Kastam Diserang Gara Gara GST

PUTRAJAYA, 24 Jan (Bernama) – Seorang pegawai kanan Jabatan Kastam yang sempit melarikan diri dari serangan ganas di rumahnya, bertanggungjawab terhadap Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) dan sebelum ini diancam ke atas kes GST.

Sumber polis berkata beberapa lelaki dengan seorang yang berpangkat “Datuk” marah dengan Penolong Pengarah Kanan Kastam Nor Azman Mat Jini berada di belakang serangan itu.

“Kumpulan ‘Datuks’ marah kepadanya kerana kes GST dan kami sedang mencari mereka,” kata satu sumber kepada Malay Mail

Serangan itu adalah yang kedua melibatkan pegawai kanan Kastam – Timbalan Ketua Pengarah Jabatan, Datuk Shaharuddin Ibrahim yang ditembak mati pada siang hari pada 2013, juga di Putrajaya.

Sehingga hari ini, tiada siapa yang didakwa dengan pembunuhan Shaharuddin walaupun lebih 40 orang ditangkap dan dipertikaikan, tetapi polis percaya bahawa dia terbunuh kerana operasinya terhadap penyeludup dan sindiket kereta.

Insiden 3.30 pagi itu berlaku di rumah keluarga Nor Azman di Precinct 11 di mana beliau tinggal bersama isterinya, anak perempuan dan menantunya.

Sementara itu, Ketua Pengarah Kastam, Datuk Seri Subromaniam Tholasy memperluas simpati kepada keluarga Nor Azman, tetapi berkata beliau tidak akan mengulas lanjut mengenai insiden itu sehingga laporan penuh dikeluarkan oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat.

“Saya tidak boleh bercakap banyak kerana saya juga masih menunggu laporan Jabatan Bomba. Setakat ini pihak polis memberitahu kami bahawa ia disyaki membakar. Kita perlu menunggu sehingga laporan itu keluar untuk mengetahui kebenaran, “katanya kepada Mail Melayu.


Inilah antara buktinya kenapa harga jualan di pasaran naik mendadak tanpa alasan yang munasabah.

Hakikatnya selama ini peniaga yang tidak bertanggungjawab sengaja menaikkan harga jualan sama ada untuk dijadikan keuntungan yang berlipat ganda atau bertujuan jahat supaya rakyat Malaysia marah pada kerajaan kerana memperkenalkan sistem GST.

Lihat bila kerajaan pula bertindak tegas keatas mereka, akibat tidak sanggup membayar GST yang sepatutnya terpaksa mereka mengambil jalan kekerasan. Walhal keuntungan yang mereka dapat itu datang dari penipuan.

Published
Categorized as BN

Tinggalkan komen

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: