Urusniaga Bitcoin Tidak Diiktiraf Oleh Bank Negara Malaysia – Azwan Bro 

1. Rupanya urusniaga Bitcoin yang popular sejak lima tahun yang lepas tidak mendapat pengesahan atau jaminan dari Bank Negara Malaysia.

2. Yang mana keselamatan wang digital ini tidak dijamin oleh kerajaan. Boleh saja satu hari pemilik wang digital ini akan kerugian kerana wang digital ini tidak lagi bernilai atau tidak lagi diniagakan diseluruh dunia.

3. Bitcoin adalah perniagaan yang dijalankan melalui Internet tanpa melalui agensi kewangan sama ada kerajaan atau swasta.

4. Hari ini Timbalan Ketua Pemuda UMNO Malaysia, Khairul Azwan Harun telah mengesahkan melalui jawaban bertulis di Dewan Negara bahawa wang digital atau cryptocurrency tidak diiktiraf sebagai matawang. Orang ramai yang menggunakan dan berdagang menggunakan matawang digital adalah menggunakannya atas risiko sendiri dan tidak dijamin perlindungan konsumer di bawah mana-mana perundangan. Secara amnya matawang digital adalah berisiko untuk disalahgunakan bagi tujuan penipuan jenayah siber, penggubahan wang haram dan pembiayaan keganasan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.