Penafian Jentera Rasmi Warisan Menunjukkan Mereka Bersalah – Skandal KKLW

Kamu terbaca kah pendapat yang cukup retorik dari Ketua Wirawati Warisan dan Timbalan Ketua Wira Parti Warisan Sabah berhubung skandal KKLW yang memalitkan mereka selain kononnya amanat dari Ketua Penerangan Warisan yang mengaitkan penangkapan SPRM itu dengan sejarah silam Sabah? Walhal pemimpin terdahulu yang mereka kaitkan itu sikit pun tidak terlibat dengan aktiviti penyelewengan tapi lebih dalam proses peralihan kuasa diperingkat negeri Sabah pada ketika itu.

Rumusan yang kita boleh ambil dari tiga jentera Warisan itu ialah kononnya tangkapan atau siasatan ke atas Warisan adalah bermotifkan politik semata-mata. Wow dakwaan yang tidak masuk akal sebaliknya kenyataan mereka itulah yang benar benar berbau politik.

Mereka sikit pun tidak melihat tindakan SPRM itu sebagai tindakan yang terpuji dan perlu diteruskan demi kebaikan masyarakat Sabah secara keseluruhannya. Dimana tindakan sama perlu diambil keatas mana mana pemimpin politik yang disyaki terlibat dengan aktiviti penyelewengan tanpa mengira fahaman politik.

Tapi sebaliknya melihat penahaan reman keatas Naib Presiden Warisan, Peter Anthony dan Ketua Wira, Aziz Jamman sebagai strategi politik BN untuk menjatuhkan Warisan. Lucu, sedangkan semasa skandal JANS dibongkar merekalah yang paling bersemangat memuji ketegasan SPRM sekaligus mengeji kepimpinan BN Sabah. Walaupun akhirnya mereka tahu skandal JANS itu juga melibatkan peruntukan dari Kementerian KKLW yang pada masa itu diterajui oleh kini Presiden Warisan. Tapi sehingga hari ini mereka sengaja melibatkan Ketua Menteri Sabah. Walhal individu yang bertanggungjawab keatas skandal JANS itu telah pun dihadapkan ke Mahkamah untuk diadili. Kini individu itu berada diluar selepas membayar wang jaminan dan geran tanah sebagai cagaran.

Hakikatnya sikit pun BN tidak terlibat dalam pembongkaran keatas skandal KKLW. Memandangkan Sabah masih menjadi kubo kuat kepada BN. Jadi untuk mengheret Warisan sejauh ini ia adalah kerja yang sia sia, buang masa.

Pun begitu suka admin mempersoalkannya :-

Kalau benar Warisan tidak terlibat dalam aktiviti rasuah atau tidak bersalah maka dari sudut mana pula tindakan SPRM itu akan menjejaskan Warisan. Bukan kah masyarakat ini terlalu bijaksana untuk dimanipulasi. Kenapa tidak saja berpegang pada prinsip, benar tetap benar. Tapi benarkah Warisan tidak terlibat, bukan kah kekayaan segera kroni dan kerabat boleh dijadikan bukti bodoh yang paling asas?

Sejauh mana Ketua Ketua sayap Warisan atau jentera Warisan dan beberapa pemimpin utama Warisan mengetahui secara mendalam kredibiliti Shafie, Peter Anthony dan Aziz. Sedangkan penyelewengan itu berlaku semasa Shafie duduk sebagai Menteri KKLW yakni semasa mereka bersama BN dan tiada seorang pun umat di Malaysia ini termasuklah Darell, Junz Wong dan Terence yang terfikir akan ada parti yang bernama Warisan?

Ada dua persoalan seperti mana diatas, mohon pada politik Warisan untuk menafikannya atau berdiam dan itu menunjukkan penafian sebelum ini adalah sebenarnya pengakuan bersalah.

Baru baru ini masyarakat Sabah dikejutkan apabila SPRM berjaya membongkar penyelewengan peruntukan di Kementerian KKLW yang mencecah RM1.5 bilion. Diketahui peruntukan itu digunakan untuk menyediakan prasarana bagi kemudahan masyarakat luar bandar seperti jalan, letrik serta bekalan air bersih dan sebagainya.

Rentetan pembongkaran itu SPRM telah berjaya menyita wang sebanyak RM179 juta sama ada dalam bentuk tunai atau simpanan bank yang melibatkan 15 lokasi di seluruh Sabah dan siasatan lebih lanjut masih berjalan dan tidak mustahil akan ada tangkapan baharu bagi membantu siasatan.

#BNforSabahan

4 comments

 1. Lepas tajuk “Majlis Warisan Tenom Petanda Warisan Bakal Berakhir”, aku ingat tentulah
  the next tajuk is, ” WARISAN DAH NYAWA-NYAWA IKAN!!!!!!!……………..HORRY!!!”.
  Rupa-rupanya, takda apa-apa. Terpaksalah buat tajuk bodoh, “PENAFIAN TANDA WARISAN BERSALAH!”
  HAHAHAHA……………..kesian kamu.
  Terpaksa perah otak, cari tajuk baru tapi tetap takda pembaca.

  Like

Tinggalkan komen

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: