Kenapa kenyataan si Jo Anna macam orang yang baru berpolitik belum mampu membezakan mana baik mana tidak untuk masyarakat tapi hanya melihat politik dari konteks Presiden Warisan semata mata?
Si Jo Anna cuba menafikan sistem pentadbiran diantara negeri Sabah dan Federal (KKLW). Dia juga mahu masyarakat Kiulu menafikan kemajuan yang sedang dikecapi tidak datang dari kerajaan BN tapi dari Presiden Warisan yang dulunya berjawatan Menteri KKLW.
Nampak tak betapa jeleknya bila berpolitik pembangkang, mata hatijadi buta. Sistem pentadbiran kerajaan yang sebelum ini mereka akui kini mereka nafikan, mereka nafikan kebaikan atau kebijaksanaan parti yang bertanggungjawab menggubal undang-undang hingga menjadi sistem pentadbiran antara negeri dan Federal menjadi satu kelemahan.
KKLW adalah agensi kerajaan BN dari Federal yang telah dipertanggungjawabkan bagi memajukan kawasan atau daerah yang berada di luar bandar, seperti contoh daerah Kiulu. Nantinya agensi ini akan berkerjasama dengan kerajaan negeri atau Ketua Menteri Sabah, Datuk Musa Aman, bagi memastikan semua perancangan berjalan lancar. Walaupun semasa Presiden Warisan menjadi Menteri KKLW, dia tidak berapa menghormati kerajaan negeri. Sedangkan peruntukan kemajuan luar bandar Sabah berada di Kementeriannya.
Sebab itu tanpa mengira siapa pun Menteri KKLW, sama ada orang Sabah atau orang Semenanjung. Sudah menjadi tanggungjawab mereka menjayakan aspirasi masyarakat luar bandar.
Hasilnya daerah Kiulu yang diwakili oleh Yb dari parti BN itu mendapat kemajuan walaupun dinafikan oleh jentera Warisan si Jo Anna dengan alasan yang tidak masuk akal. Walau bagaimanapun tanpa Warisan sedari mereka telah mengakui akan kebaikan BN sebagai parti yang relevan untuk masyarakat Sabah.
Sebelum ini admin mengikuti jawapan dari
Parti Warisan Sabah semasa menjawab kenyataan balas oleh Ahli Dewan Undangan Negeri Kiulu Datuk Joniston Bangkuai pada Jumaat lalu.
Bahawa kononnya jawapan Yb BN itu cukup mengecewakan ini kerana projek RISDA iaitu penanaman pokok getah tinggi di Kiulu dilaksanakan oleh Shafie Apdal semasa menjadi Menteri KKLW.
Begitu juga kononnya dengan pembinaan jalan asas peringkat pertama / 5KM Gonipis-Poring. Serta bekalan elektrik di daerah Kiulu.
Walhal menurut Warisan, Datuk Joniston baru empat tahun menjadi Yb Kiulu.
Sekali lagi, kamu nampak betapa ceteknya politik Warisan?
Nah, pada masyarakat jangan kamu mudah dipesongkan oleh taktik bertaraf budak tadika pihak pembangkang. Hakikatnya pihak pembangkang tidak boleh menafikan sama sekali jasa BN sebagai parti yang telah membawa banyak kemajuan pada masyarakat Sabah khususnya di daerah Kiulu. Hanya kerana Presiden Warisan, Datuk Shafie Apdal pernah menyandang jawatan Menteri KKLW.
#BNforSabahan #UMNOBN #tolakwarisan
Idiot…the right word for you. She was speaking about shafie afdal helping kiulu while he was holding the kklw portfolio..yes true kklw is one of the gov agency..and happened to be when bn umno was the ruling pary. Now.. who is more idiotic when you commented jo anne gesture? Obviously its your short minded and idiotism … haahaahaahaa
LikeLike