Dakwaan Peguam Negara Bahwa Saman DoJ Berbaur Politik Adalah Benar

Yang dimaksudkan oleh Peguam Negara, Apandi Ali bahwa tindakan terbaru DOJ lebih kepada agenda politik atau berbaur politik ialah ini kerana umum tahu syarikat 1MDB adalah milik kerajaan Malaysia tapi saman sivil DOJ ditujukan pada aktiviti Jho Low, selepas Jho Low  menyeleweng dana dari 1MDB tapi pada masa yang sama ia dikaitkan dengan kerajaan Malaysia. Kalau begitu sepatutnya saman sivil berkenaan ditujukan pada kerajaan Malaysia melalui Peguam Negara Malaysia. Adil kah?

Andai saman itu dikemukakan pada kerajaan dapatlah peguam negara menyatakan kedudukan yang sebenarnya. Bukan hanya mendengar kenyataan fitnah dari sebelah pihak yang berniat jahat.

Berhubung gesaan pengarah komunikasi PKR supaya kerajaan Malaysia mengambil tindakan diplomatik terhadap Amerika adalah gesaan yang kurang cerdik. Ini kerana isu yang menjadi percanggahan ialah saman atau tindakan undang-undang yang dikemukakan itu datang dari badan berkecuali iaitu badan keadilan Amerika (badan yang menyiasat penyelewengan kewangan) bukannya saman sivil dari White House atau kerajaan Donald Trump.

Begitu juga dengan kenyataan politik daripada Lim Kit, DAP bahwa kononnya berbaur politik atau tidak bukannya urusan Peguam Negara adalah tidak tepat. Ini kerana antara bidang tugas Peguam Negara ialah memastikan semua  tindakan undang-undang berada diatas landasan yang betul atau mengikut prosedur. 

Peguam Negara, Apandi hari ini dilaporkan berkata tindakan DoJ mengemukakan saman sivil terbaharu untuk merampas tambahan aset AS$540 juta (RM2.3 bilion) yang didakwa diperoleh dengan dana yang digelapkan oleh Jho Low dari 1MDB adalah bersifat politik.

Jadi pembangkang kena faham, badan keadilan Amerika adalah badan bebas yang boleh saja dipengaruhi oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.

#BNforSabahan

One Comment

  1. […] Dakwaan Peguam Negara bahawa saman DOJ berbaur politik adalah benar.  Nah hari ini kenyataan admin itu telah dibuktikan sendiri oleh Presiden Amerika Syarikat apa bila Donald Trump hilang kepercayaan atau tidak lagi yakin dengan keintegritian DOJ. Kerana sebelum ini DOJ dibawah pentadbiran Donald Trump lambat meluluskan larangan memasuki Amerika yang menjadi agenda Amerikan dan yang kedua DOJ meluluskan penyiasatan ke atas dirinya yang didakwa terlibat dalam komplot pilihanraya menyebabkan Donald Trump mendapat kemenangan sebagai Presiden Amerika Syarikat. Perselisihan itu telah mengundang amarah pihak tertentu lalu menghasilkan aksi satira dalam bentuk video dimana seolah olah DOJ akan mengenakan Donald Trump sehingga pengsan. 😅 […]

    Like

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.