MP Tuaran Vs Setiausaha Agung Warisan!

Tertarik dengan catatan MP Tuaran Datuk Wilfred Madius Tangau, Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi semasa berada di Korea Selatan, beliau menceritakan pengalamannya bersama pemandu teksi.

Seperti copy paste dibawah walaupun tidak disenangi oleh Setiausaha agung Warisan dengan membuat perbandingannya yang tidak cerdik. 😉

Catatan MP Tuaran di akaun Facebooknya :-

Perjalanan sejauh 70km dengan kereta Seoul ke Cheongju, diserikan dengan perbincangan pasal kos sara hidup di Korea Selatan walau setakat bersama dengan pemandu.
Negara Korea Selatan sudah sekian lama melaksanakan GST dengan kadar 10%. Apabila demam dan minta rawatan doktor dari Hospital kerajaan yuran nya RM40. Harga 20kg beras harga RM160. Pemandu berbangga menceritakan kemajuan negaranya.

Kenyataan balas dari Setiausaha Agung Warisan :-

Ada seorang Menteri Persekutuan yang dengan bangga mengatakan perjalanannya sejauh 70km semasa di Korea Selatan telah diserikan dengan perbualannya dengan seorang pemandu tempatan disana.

1. Korea Selatan telah lama mengamalkan GST dengan kadar 10%.
2. Charge Hospital Kerajaan adalah RM40.
3. Harga beras 20kg adalah RM160.

Menteri tersebut sepatutnya bertanya;

1. Berapakah pendapatan pemandu tersebut?
2. Berapakah purata gaji rakyat Korea Selatan yang bekerja?
3. Bagaimanakah kerajaan Korea Selatan membelanjakan kutipan 10% GST?

Apabila Menteri tersebut balik ke KL, Menteri tersebut patut bertanya kepada pemandunya;

1. Berapa pendapatan kamu sebulan.
2. Berapa kos sara hidup kamu dan keluarga sepanjang bulan.
3. Bagaimanakah kutipan 6% GST dibelanjakan.

Dan bila Menteri tersebut balik ke Sabah, cubalah tanya soalan yang sama kepada;

1. pemandu2 teksi,
2. pemandu van,
3. pemandu pick up penumpang (seperti di Tuaran)

p/s: Jangan cuba menegakkan benang yang basah kerana umum mengetahui bahawa GST memang membebankan.

Lucu juga kenyataan balas dari Setiausaha Agung Warisan ni ya. Dia minta jangan MP Tuaran itu menegakkan benang yang basah, walhal dia sendiri yang beriya iya walaupun basah kuyup. 😉

Yang dimaksudkan oleh MP Tuaran berdasarkan pengalamannya itu ialah kebajikan pemerintah Malaysia dibawah kepimpinan BN yang jauh lebih baik berbanding negara maju seperti Korea Selatan. Dimana kerajaan BN mampu menyediakan kos rawatan yang jauh lebih murah dari Korea Selatan. Di Malaysia seorang Warganegara boleh mendapatkan rawatan dengan hanya RM1, mana ada negara di dunia ini yang mampu menyediakan perkhidmatan semurah ini.

Begitu juga perlaksanaan GST jelas seperti yang di catat di Malaysia GST baru 6% sedangkan di Korea Selatan mencecah 10% mana lebih baik? Tapi ini pun tidak diakui oleh Warisan. Bikin hairan.

Harga beras sudah tentulah di Malaysia jauh lebih murah, berat sepuluh kilo boleh dibeli dengan harga RM28 berbanding di Korea Selatan. Tapi ini pun cuba dinafikan oleh Warisan. Bikin hairan, lucu pun.

Soal pendapatan di negara Korea Selatan, sepatutnya tidak boleh dibuat perbandingan, memandangkan Setiausaha Agung Warisan sedia maklum Korea Selatan adalah negara maju berbanding Malaysia atau saja negeri Sabah seperti mana perbandingan tolol pihak Warisan. Tapi kenapa Korea Selatan tidak mampu menyediakan perkhidmatan perubatan yang murah seperti di Malaysia? ahh ini yang menjadi perbandingan, ini juga yang dimaksudkan oleh MP Tuaran.

Setiausaha Agung Warisan kena ingat, sedangkan di Amerika Syarikat yang jauh lebih maju dari Korea Selatan pun tidak mampu menyediakan perkhidmatan yang terbaik untuk rakyatnya. Dimana program Obamacare yang bertujuan mengurangkan beban kos perubatan masih menjadi perdebatan dikalangan ahli kongres. Ini menunjukkan Malaysia dari konteks kebajikan jauh lebih baik.

Suka admin menambah kandungan entri ini yang mana kos kehidupan di Korea Selatan jauh lebih tinggi berbanding Malaysia iaitu sebanyak 90.6%. Walaupun ia disebabkan oleh faktor peningkatan pendapatan rakyatnya dan kemajuan satu satu negara. Dalam erti kata lain petanda negara itu sudah maju dan kaya raya.

Tapi jangan kita lupa, kebajikan yang disediakan oleh kerajaan Malaysia jauh lebih baik berbanding negara negara jiran seperti Indonesia, Philippine dan Thailand walaupun tiga negara jiran ini ada sumber alam yang jauh lebih lebih banyak atau kaya dari Malaysia. Bukan kah perbandingan ini dapat menunjukkan kepada kita rakyat Malaysia, bahwa dari konteks Malaysia kekayaan itu bukannya faktor yang menyumbang kepada kesejahteraan rakyat tapi pentadbiran yang baik yang disediakan oleh satu satu negara.

Lalu siapa sebenarnya yang cuba menegakkan benang yang basah ni???

#BNforSabahan

Tinggalkan komen

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.