UK Tidak Demokratik – Raja Petra

Di Malaysia tidak ada halangan sebagai seorang penulis Blog mengutarakan pendapat mereka. Tapi di negera maju seperti UK, Raja Petra diugut akan dikenakan tindakan oleh pihak Polis andai Raja Petra terus menulis dan mengaitkannya dengan Portal Sarwak Report atau editornya Clare Rewcastle Brown.

Tapi totok pembangkang yang ada di Malaysia ini lain sikit ceritanya, akibat terlalu berlagak advance walaupun sebenarnya baru mengenali Facebook. Mereka mendakwa Malaysia adalah negara yang tidak demokratik.

Itu yang admin cakap baru baru ini, pasal si Jufazli yang berbangga sebab tidak diheret ke Mahkamah selepas “melacurkan” dirinya. Hakikatnya sebelah pihak berpendapat mendakwa si Jufazli adalah perbuatan yang membuang masa. Seperti juga keatas totok akar umbi pembangkang yang bercakap macam tidak beragama tu. Tapi jangan pula tambah keterlaluan sebelum ini.

Untuk makluman selama ini ketika mendokong politik Warisan, Jufazli suka mengaitkan kepimpinan negeri Sabah dengan kegiatan negatif sehinggalah di cekup oleh pihak Polis kerana mengeluarkan kenyataan fitnah. Tapi sengaja tidak diheret ke Mahkamah kerna kita percaya dia menggunakan bukti artikel yang dimiliki oleh beberapa portal dan Blog utama sedangkan kebenaran artikel berkenaan agak kabur dan kalau pun si Jufazli dikenakan tindakan undang-undang atau diheret ke Mahkamah, maka yang wajar terlebih dahulu di persoalkan ialah pemilik portal seperti Sarawak Report dan sebagainya. Jadi tunggu saja selepas dakwaan oleh portal berkenaan di buktikan fitnah barulah si Jufazli tahu tinggi rendahnya langit. 

Berkenaan Raja Petra yang ditegah oleh pihak Polis Manchester (United Kingdom). Ini kerana sebelum ini Raja Petra sering menafikan artikel yang ditulis oleh Sarawak Report. 

Sebelum ini menurut portal Malaysia Today mengatakan, semalam notis amaran dari pihak Polis UK telah disampaikan kepada Raja Petra. Notis itu menyebut bahawa dia akan ditangkap dan dituduh di mahkamah jika dia terus menulis apa-apa artikel dan menyebut nama editor Sarawak Report iaitu Clare Redcastle Brown.

Kalau kejadian yang menimpa Raja Petra itu berlaku di Malaysia pasti pembangkang akan bercakap, kalau ia pun saman lah!

#BNforSabahan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.