Jamal Yunus Mengetuai Bersih 7

Gabungan NGO Gerakan Merah Malaysia, (GNGMM) akan menggerakkan perhimpunan ‘Bersih 7’ untuk menyelamatkan negeri Selangor daripada kerajaan yang dipimpin Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Tegasnya, gerakan itu akan melibatkan siri jelajah di lebih 700 lokasi di Selangor selain nekad untuk menyelamatkan negeri tersebut daripada pelbagai isu.

Kita sedar apa matlamat sebenar Jamal Yunus mengetuai Gerakan yang menyerupai Bersih. Sebenarnya untuk menyakitkan hati pemimpin dan penyokong parti parti bukan kerajaan yang menyokong Bersih 5. Bahwa dia gagah dan dilindungi oleh kerajaan UMNO?

Kalau begitu ceritanya, bermakna penahanan Maria Chin Abdullah dibawah akta SOSMA tidak sah telah melanggar perlembagaan dan hak asasi manusia.

Pada 18hb Maria Chin Abdullah telah ditahan dibawah akta SOSMA sebab didakwa cuba menggugat demokrasi berparlimen dengan mengetuai Bersih 5. Tapi pada masa yang sama pemimpin Baju Merah, Jamal Yunus, akan menggerakkan perhimpunan Bersih yang dikenali sebagai Bersih 7.

Dimana keadilan, jangan kamu hairan selepas ini akan ada bala yang menimpa.

One thought on “Jamal Yunus Mengetuai Bersih 7

Add yours

 1. Jamal Jamban bodoh.
  Nak selamatkan Selangor….ptuiiiiiii!!!!
  Takda siapa mintak diselamatkan.
  Selangor maju membangun.
  Ketua Audit Negara mengesahkannya. sila baca;

  Laporan Ketua Audit Negara sahkan kewangan Selangor terus kukuh
  November 22, 2016 12:46 pm

  OLEH ERMIZI MUHAMAD
  SHAH ALAM, 22 NOV: Prestasi kewangan Kerajaan Negeri berada pada kedudukan terbaik dengan peningkatan jumlah simpanan kepada RM3.26 bilion.
  Laporan Ketua Audit Negara Siri 2 untuk tempoh 2015 mendedahkan, peningkatan sebanyak RM57.71 juta berjaya dikumpulkan berbanding tahun sebelumnya, RM3.20 bilion.

  “Baki Kumpulan Wang disatukan berjumlah RM3.26 bilion meningkat sejumlah RM57.71 juta menjadi RM2.53 bilion. Tahun 2015, Kerajaan Negeri mengakhiri tahun kewangannya dengan surplus berjumlah RM393.24 juta berbanding RM111.94 juta pada tahun 2014.
  “Baki Pinjaman Boleh Dituntut dan tunggakan bayaran balik Pinjaman Boleh Dituntut pada 2015 masing-masing menurun 1.3 dan 8 peratus,” kata laporan tersebut.

  Jumlah itu merangkumi nilai keseluruhan penyata kewangan Kerajaan Negeri bagi tahun berakhir sehingga 31 Disember 2015.
  Bagaimanapun, jumlah pelaburan negeri menurun kepada RM92.89 juta dan berlakunya peningkatan Hutang Awam kepada 7.4 peratus serta kejayaan pembayaran balik Hutang Awam sebanyak 22.8 peratus.

  “Kerajaan Negeri disarankan supaya mengamalkan perbelanjaan berhemat secara berterusan dan hanya berbelanja mengikut keperluan.
  “Selain itu, usaha perlu dipertingkatkan untuk mengutip Pinjaman Boleh Dituntut dan tunggakan hasil/bayaran balik pinjaman/hutang lain daripada Agensi Kerajaan supaya kedudukan kewangan Kerajaan Negeri sentiasa berada dalam keadaan kukuh,” katanya.

  Like

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog di WordPress.com.

Atas ↑

%d bloggers like this: