Tebusan Orang Pahang, Sejauh Mana Pembelaan PM Najib Razak? 

Pada 18hb July 2016 telah berlaku insiden penculikan untuk kesekalian kalinya di perairan Lahad Datu yang terletak di Dent Haven, Tambisan. Dimana telah melibatkan lima kelasi kapal tunda yang kini menjadi tebusan.

Untuk makluman lokasi yang dimaksudkan terletak betul betul di kawasan dimana sebelum ini berlaku peperangan diantara anggota keselamatan dan anggota penceroboh.

Salah seorang daripada mereka ialah anak muda yang berasal daripada negeri Pahang atau negeri kelahiran PM Najib Razak. Dia dikenali Mohd Ridzuan

Dan sehingga hari ini anak muda itu masih berada dalam tahanan Abu Sayyaf.

Baru baru dia ada membuat panggilan telefon ke satu portal berita (Malaysia). Merayu pada pemerintah supaya nasib mereka dibela memandangkan keadaan mereka semakin kritikal, mereka dipukul, mereka minum air parit, siang malam tidur diatas tanah sama ada panas atau hujan menyebabkan salah seorang daripada mereka mengalami kesakitan.

Pokoknya mereka sudah tidak tahan. Mereka sudah tidak sabar balik ke Malaysia dengan syarat wang tebusan RM8.5 juta seperti yang dituntut kenalah terlebih dahulu ditunaikan. Nah kalau tidak boleh saja mereka mati di tangan Abu Sayyaf.

Isunya mampukah pemerintah Malaysia atau PM Najib Razak membawa balik tebuan berkenaan. Seperti mana Presiden Indonesia yang telah berjaya membawa balik tiga orang rakyatnya pada 18hb September 2016 setelah diculik di perairan yang sama oleh kumpulan Abu Sayyaf pada 09 July 2016 yang lalu.

Kalau mengikut sumber penyebab tiga mangsa culik Indonesia dibebaskan adalah setelah ada perundingan diantara kumpulan Abu Sayyaf dengan Nur Misuari, MNLF yang mewakili pemerintah Indonesia.

Malaysia, mana dia kumpulan dari pecahan MNLF yang cuba di damaikan oleh kita Malaysia tu. Kenapa tidak meminta bantuan dari mereka?

Itulah lain kali jangan buat kerja untuk minta puji.

Tinggalkan komen

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: