Antara Kes Rasuah Yang Memenuhi Kalendar Tahun 2020

Ini hah kes rasuah terbesar di Sabah yang berlaku pada tahun 2020 yang melibatkan pemimpin Parti Warisan.

Dia punya orang lah ni yang itu hari sibuk membuat laporan Polis terhadap admin berhubung satu entry di Facebook dan sehingga hari ini telefon yang dirampas masih dalam simpanan pihak Polis. Nak sangat berlagak bersih macamlah admin ini tidak tahu apa yang berlaku.


Bekas Menteri Pembangunan Infrastruktur Negeri, Datuk Peter Anthony didakwa di mahkamah kerana didakwa terlibat dalam pengubahan wang haram dan menerima hasil daripada aktiviti haram.

Peter, yang merupakan Adun Melalap, didakwa di Mahkamah Sesyen pada 11 Jun 2020 semasa dia menjadi menteri dan mengaku tidak bersalah atas lima tuduhan terhadapnya.

Peter dituduh terlibat dalam pengubahan wang haram dengan terlibat secara tidak langsung dalam hasil transaksi aktiviti haram.

Dia didakwa mengikut Seksyen 4 (1) (a) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan 2001 [Akta 613] dan boleh dihukum di bawah Seksyen 4 (1) akta yang sama membawa denda sehingga RM5 juta atau hukuman penjara sehingga lima tahun, atau kedua-duanya.

1 komen

  1. ok..ttg rasuah..ini penyakit jikalau tidak di kekang dan tiap yg terlibat apabila bukti lengkap boleh disabit dakwaan ..ON aja laksanakan tugas anda..but apa yg anna peratikan..pengubahan wang haram@cuci duit..mula tu ..pelik jugak..wah..ada mafia kartel..lagipun kita anggap wang hasil dadah kerr atau kongsi gelap..samseng..akibat nak tahu..ask my bapak..šŸ˜€ rupernyer ini juga adalah hasil rasuah dalam total besar..maka di tarik sebahagian..dakwaan penggubahan wang..anna fikir kurang sesuai cara begini..sebab org didakwa boleh menafikan dan provokasi akan di plagiat atau tersangka boleh mengatakan mungkin ada pihak aniaya ..SPRM kena siap kan perenggan rasuah akta undang undang bersabit jumlah wang harus di perluaskan angka nya ..sabitan tuduhan akan di nilai utk hukuman penjara dan denda perlu dibayar..dalam perihal rasuah nilai wang makin tinggi dan mengarut..itu christina org pkr..dia nie pun kalah kes dan perlu bayar denda dalam jumlah yg besar..mcm mane dia settel hal ini..sebab ada org up hal ini..min tu cakap andai petempuan tu boleh bayar…mana wang dia dapat..terdengar juga exCM Shafie Afdal ada bikin something wrong ..bailout si christina dgn pampasan tanah bertukar milik ..kan itu hari sibuk dok bagi geran tanah kan…semoga para pegawai persekutuan ada check fail mereka..menarik jugak andainya mampu christina mampu bayar duit sebanyak tu..Laki dia ..million billion kerr…ini semua kena semak fail lah..org org mcm nie..tak boleh kasi muka lebih lebih..PN tiada kompromi ttg hal hal ini..termasuk 1MDB..2.6B atau SRC..kes Jibby lagi dahsyat..selagi pemimpin pemimpin begini tidak terhukum bersalah atas salah mereka..tiada org akan kisah ttg banteras rasuah ini..ia adalah pekara yg tidak baik buat kita semua..lihat saja PM8 TSMY diprovokasi ttg kes Jibby..padahal midin cuit pun tidak..ia tidak wajar di perlakukan begitu..acapkali PM baru…tiada best rekod..boring jugak kan…federal state tak boleh lagi terima buruk mudarat nama ..mcm lah nilai PM tu boleh dapat kat pasar tani..nama baik maruah krjn m’sia..mesti berkelas dunia..terbaik..šŸ˜

    Like

Tinggalkan Jawapan kepada Arif Yong Abdullah Batal balasan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.