Sabah Tambah Dana RM160J Bantuan Covid 19 dan Tubuh Majlis Ekonomi Sabah

Kerajaan Negeri Sabah di bawah kepimpinan Ketua Menteri Datuk Hajiji Noor telah bersetuju untuk menambah jumlah peruntukan bagi bantuan perihatin Covid 19 Sabah sebanyak RM160 juta ia adalah tambahan kepada RM50 juta yang diluluskan oleh kerajaan negeri awal bulan ini.

Ertinya kerajaan akan membelanjakan sebanyak RM210 juta bagi membantu masyarakat Sabah yang terjejas akibat pendemik Covid-19.

Apa bantuan itu disalurkan secara langsung atau dalam bentuk ekonomi.

Yang akan dikeluarkan melalui pelbagai kementerian dalam bentuk bantuan wang akan memberi manfaat kepada mereka dalam bidang pertanian, pelancongan (pemandu, kuli, penyewa), pengangkutan (teksi, bas, lori), penjaja, anak yatim dan ibu tunggal antara lain.

RM 1 juta dari jumlah itu akan digunakan untuk membantu pelajar di Institusi-Institusi pengajian Tinggi yang terkena Covid 19.

Selain itu Ketua Menteri juga telah mengumunkan perihal penubuhan Majlis Ekonomi Sabah yang akan membincangkan kemajuan dan memulihkan ekonomi Negeri. Majlis ini akan dianggotai oleh pelopor industri, peniaga NGO dan ahli akedemik

5 thoughts on “Sabah Tambah Dana RM160J Bantuan Covid 19 dan Tubuh Majlis Ekonomi Sabah

Add yours

  1. harap bantuan ini sampai ke semua peringkat tidak kira di kg ataupun di bandar klu tidak bekerja di bandar ada kah duit datang sendiri?? dan bukannya hanya yg berkenaan terutamanya dari fahaman segi agama. suku. politik.. fikir2 kan lah ya..

    Like

    1. Assalamualikum kami betul2 rasa terjejas sebab covid ni.. Saya berkerja sebagai malim hutan di kawasan maliau basin conservation… 7 bulan suda xda kerja.. Dan juga cuba itu hasil pendapatan sya

      Like

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog di WordPress.com.

Atas ↑

%d bloggers like this: