Warisan Punca Sebenar Covid-19 Gelombang Kedua – Musa Aman

Surat terbuka kepada rakyat Malaysia oleh Tan Sri Musa Haji Aman, Kota Kinabalu, 19 Oktober, 2020

Saya berasa terpanggil menulis surat ini bagi menjelaskan punca sebenar peningkatan kes Covid-19 di Malaysia dan membuka mata rakyat terhadap pembohongan dan fitnah yang didalangi jentera propaganda Warisan Plus.

Warisan Plus wajar mengakui punca sebenar peningkatan kes Covid-19 di Sabah dan seluruh negara, dan bukannya menyalahkan saya dan kerajaan Gabungan Rakyat Sabah (GRS).

Sekiranya Warisan Plus memenangi pilihan raya negeri Sabah lalu, saya tidak fikir mana-mana pemimpinnya akan menyentuh isu pandemik berkenaan.

Tidak berpuas hati dengan kekalahan mereka, hari ini kita dapat melihat pemimpin Warisan Plus dan Pakatan Harapan (PH) sewenang-wenangnya menuding jari termasuk pemimpin veteran DAP, Lim Kit Siang, yang dengan mudah menyatakan cubaan saya menggulingkan Presiden Warisan, Shafie Apdal, membawa kepada pilihan raya negeri.

Dalam usaha berterusan DAP untuk mengelirukan rakyat, Ahli Parlimennya, Teresa Kok, berkeras menyatakan pilihan raya negeri Sabah berpunca daripada saya, Musa Aman, kerana saya cuba menggulingkan kerajaan Warisan Plus dengan membentuk “kerajaan pintu belakang” dan seterusnya mendakwa tindakan saya sebagai “dosa utama” yang menyebabkan peningkatan kes.

Saya ingin mengingatkan Teresa Kok, PH dan Warisan Plus dan sesiapa saja pemimpinnya, bahawa pakatan dianggotai DAP, PKR dan Amanah yang menyokong penuh Shafie dalam menasihati TYT untuk membubarkan Dewan Undangan Negeri Sabah, bagi membolehkan pilihan raya negeri diadakan.

Shafie yang menyebarkan video bahawa beliau sanggup mati daripada menyerahkan kembali kuasa kepada saya. Ironinya, beliau yang lebih awal merampas pentadbiran kerajaan daripada kami selepas PRU-14.

Warisan Plus dan PH mesti berhenti membohongi diri sendiri dan rakyat mengenai siapa sebenarnya kerajaan pintu belakang di Sabah.

Shafie mendesak pilihan raya diadakan kerana menyedari beliau hilang keyakinan majoriti Ahli Dewan Undangan Negeri. Beliau sepatutnya bertindak sebagai seorang budiman, namun memilih untuk menasihati TYT supaya membubarkan DUN dan mengadakan pilihan raya walaupun menyedari kesan melakukannya di tengah-tengah pandemik.

Beliau boleh memilih untuk meletak jawatan secara bertanggungjawab atau membawa Sabah ke kancah pilihan raya ketika pandemik Covid-19. Beliau membuat pilihan yang jelas salah dan mementingkan diri sendiri.

Tidak seperti Shafie, Menteri Besar dan Ketua Menteri lain bertindak secara matang dan terpuji – mereka meletak jawatan. Tiada yang memilih untuk membahayakan nyawa rakyat di negeri masing-masing.

Sejak pilihan raya lalu, Sabah dan seluruh negara menyaksikan peningkatan ketara kes jangkitan Covid dengan ratusan kes baharu setiap hari.

Saya berasa amat terkesan dengan perkembangan menyedihkan ini dan saya berpendapat beberapa penekanan mesti dibuat supaya keadaan sebenar diperjelaskan manakala rakyat boleh menilai sendiri siapa yang bertanggungjawab terhadap bencana ini.

Saya ingin menegaskan, tiada mana-mana 32 bekas wakil rakyat yang menyatakan sokongan terhadap saya untuk membentuk Kerajaan Negeri pada 29 Julai 2020 atau saya sendiri, pernah memohon Dewan Undangan Negeri dibubarkan atau pilihan raya diadakan di tengah-tengah pandemik Covid-19.

Lebih penting, tiada mana-mana antara 32 wakil rakyat itu atau saya mempunyai kuasa untuk meminta Dewan Undangan Negeri dibubarkan.

Pilihan raya negeri itu berpunca daripada nasihat yang salah untuk membubarkan Dewan Undangan Negeri.

Mengambil kira ancaman terhadap nyawa rakyat Sabah, kami mengarahkan peguam supaya memohon penangguhan pilihan raya kerana adalah berbahaya untuk mengadakan pilihan raya dalam suasana pandemik berleluasa.

Peguam utama kami merayu dengan panjang lebar di Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Persekutuan, memohon Mahkamah membenarkan penangguhan kerana kami tidak mahu membahayakan nyawa rakyat.

Bagaimanapun, peguam mewakili bekas Ketua Menteri dan Kerajaan Negeri Sabah keras menentang kami dan menyifatkannya sebagai hujah terdesak untuk menghalang pilihan raya. Saya menolak keras dakwaan bahawa ia adalah hujah terdesak.

Dalam hal ini, Shafie Apdal mesti memberi penjelasan kepada rakyat Sabah mengapa peguamnya menolak permohonan penangguhan pilihan raya ketika pandemik.

Rakyat Sabah berhak mendapat penjelasan daripada pentadbiran negeri terdahulu mengapa Dewan Undangan Negeri dibubarkan dan pilihan raya negeri diadakan ketika suasana pandemik Covid masih berleluasa.

Jelas, peningkatan mendadak kes jangkitan Covid adalah berpunca daripada mereka yang menyebabkan pilihan raya dengan membubarkan Dewan Undangan Negeri.

Saya menolak keras fitnah melampau dan tuduhan tidak berasas yang dibuat terhadap mereka yang menyokong saya dan diri saya, kononnya kami menjadi punca peningakatan kes pandemik Covid-19 di Sabah dan seluruh negara.

One thought on “Warisan Punca Sebenar Covid-19 Gelombang Kedua – Musa Aman

Add yours

  1. ☺☺☺☺ sabar byk byk Abg Musa Aman yg berani.. usah khuatir.. anna pun tahu perihal di Sabah kelmarin.. kdg kala apabila org yg kita percaya dan yakin terhadap diri nya.. lebih gemar pegang Injil dari membaca Al Quran. anna dah lihat dan meneliti pincang tugas mereka.. apalagi nasihat beri pendapat. minta jgn jadi mcm DSMM di Kedah.. namun berkat mesra ‘Dap dan PKR.. lagi terharu sokongan Tun M dan di calon 🐝 PM m’sia.. hanyut lupa diri.. Abg Musa tahu tak.. gara gara in Umno ada team A dan B..dan akibat kluster sealiran covid PM6 serta dedak dedak hangit celupar mulut menuduh PM8 TSMY.. 👻👻👻 kata mereka upahan Federal yg kononnya meminta Abg Musa Aman.. yg sakit bertongkat disuruh buat kerja buruk demi mahu kekal kuasa PM8 TSMY.. jahat betul..dan mmg mereka tak pandai tackle isu.. paling kelakar Bung Mokhtar Raden.. issssh.. apa pun alhamdulillah syukur.. Aamiin.. segala urusan yg kita semua usahakan hendaknya kekal benar bermenafaat utk Sabah Sejahtera.. yg penting Abg Musa Aman.. tiap dari kita telah bersama berusaha menyelamatkan rakyat sabah dan krjn negeri Sabah M’sia.. semoga Abg Musa Aman.. akan segera sihat dan menyumbang bakti utk kerja kerja yg tak di siapkan sebelum ini.. ketahuilah lihat GPS Sarawak.. berusaha berdikari serta komitmen dan komunikasi mereka lebih kepada kalangan rakyat kan.. Sabah pun kita buat seperti GPS usahakan..siap standby bonus lagi.. nuun Kalimantan Timur.. faedah menafaat utk sama sama usahakan.. senangkan hidup rakyat yg susah.. rakyat jelata warganegara Sabah M’sia.. kita mahu create standard mane.. cebab Federal State World Class.. The Best.. the great and greatest gift for M’sia 🇲🇾💖💯🌺..#Abg Musa Aman.. itu org mau bikin like you.. aleh aleh all issues are dismissed.. out.. out.. rejected issue and dead.. Dead.. Do or dead.. Awas Covid19 still on air.. 👻

    Like

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog di WordPress.com.

Atas ↑

%d bloggers like this: