Mana Sudah Tanah Felda Yang Dijanjikan Oleh Warisan?

Admin tidak pasti kalau pada awal Ogos 2017 Parti Warisan yang diketuai oleh Shafie Afdal ada berjanji akan menghapuskan hak milik tanah komunal dan menggantikannya dengan hakmilik individu.

Sekiranya pun ada ia sikit pun tidak menguntungkan masyarakat Sabah sebab tanah yang berstatus komunal tetap menjadi milik mereka sampai bila bila, memandangkan ia tidak boleh dijual beli. Justeru apa yang ruginya?

Hakikatnya tujuan politik Warisan mempersoalkan status geran tanah hanyalah untuk ditukar menjadi senjata politik. Sebab itulah hanya selepas kerajaan Warisan tumbang barulah mereka sibuk bercakap soal status tanah. Kantoi!

Sebenarnya geran berstatus komunal lebih menjamin masa depan pemiliknya yang mana tanah keluarga boleh diwarisi dari satu generasi ke generasi yang lain tidak seperti geran hak individu yang boleh diniagakan. Sebab itulah hari ini kita nampak ramai kaum bukan bumiputra yang memiliki tanah di hampir pelusuk negeri Sabah. Tapi itu tidak bermaksud kita mempersoalkan keberadaan mereka. Siapa suruh jual tanah pada kaum Cina seperti contoh.

Hal seperti itulah yang dielakkan oleh mantan Ketua Menteri Sabah Tan Sri Musa Aman, tiada niat lain pun seperti yang didakwa oleh Darell Leiking kononnya pemilik geran komunal tidak ada hak termasuklah menentukan jenis tanaman yang dikehendaki oleh pemilik tanah. Hahaha. Mangkuk-mangkuk.

Jangan percaya pada dakwaan blog si Darell tu. Adakah patut pemegang geran komunal tidak hak keatas tanah mereka.

Sebaliknya yang patut kita tanya pada kepimpinan Parti Warisan ialah pada pilihanraya yang lepas mereka ada menjanjikan atau mempropagandakan bahawa jika sekiranya Parti Warisan berjaya membentuk kerajaan negeri maka tanah atau ladang Felda yang ada di Sabah akan dipecah-pecahkan atau diagihkan dan diberikan kepada rakyat Sabah.

Sekarang apa cerita, bila tanah Felda di Lahad Datu Tawau itu diagihkan pada rakyat Sabah?

2 comments

Tinggalkan komen

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: