JalinLuin.com

Alasan Warisan Tidak Berkerjasama Dengan Parti² Dari Semenanjung 

Warisan ketika berceramah di program Bicara Presiden di Kampung Benoni, Papar. Mendedahkan kenapa Warisan tidak mahu berkerjasama dengan mana mana parti politik dari Semenanjung;-

Sebab tidak mahu berkerjasama dengan parti parti seperti PPBM, DAP dan PKR adalah supaya kononnya tidak terikat apabila Warisan menuntut tambahan royalti 15% daripada Federal. Tapi,

Anda menuntut sesuatu dari satu pihak tapi anda tidak ada hubungan atau kerjasama yang baik dengan mereka. Boleh jalan kah? dari konteks ini lupakakn soal hak seolah olah royalti boleh dituntut begitu saja, sebab Petronas adalah aset negara walaupun pelantarnya terletak di perairan Sabah.

Persoalan kedua, andai pembangkang berjaya menawan Putrajaya atau Federal, adakah Federal pada waktu itu sanggup melayan kehendak Warisan. Sedangkan kita tahu Federal sebagai pusat pentadbiran akan melihat kepentingan negara melebihi agenda parti politik semata-mata. Kita ambil contoh negeri Kelantan, Kelantan adalah negeri yang diperintah oleh pembangkang sejak sekian lama dan dalam masa yang sama mereka menuntut lebih royalti minyak. Tapi adakah PAS berjaya menuntut bayaran atau royalti yang mereka mahu? paling pun hanya mendapat wang ehsan itu pun dikira cukup bagus sudah.

Nampak tak bagaimana Warisan cina mempermainkan keintelektualan orang orang Sabah.

Kalau benar Warisan mahu menuntut royalti minyak 20% tapi tidak mahu berkerjasama atau terikat dengan Federal maka jalan terbaik ialah bawa Sabah keluar dari Malaysia atau jadikan Sabah sebuah negara. Kerana Sabah tidak boleh bertukar status menjadi sebuah negara melalui proses pilihanraya umum dengan demikian angan angan ingin  menuntut lebih royalti tidak akan menjadi kenyataan.

Kawan kawan ini menunjukkan, ketegasan Warisan diatas hanyalah propaganda politik semata-mata untuk memancing kepercayaan masyarakat supaya menyokong Warisan.

Alsebab itulah mereka tidak berani menyahut cabaran agar tuntutan seperti ini dibukukan seperti mana buku jingga oleh PKR. Kerana mereka tahu ia tidak akan terlaksana dan dalam masa yang sama mereka mahu  mengakalkan Warisan sebagai parti tempatan yang tidak ada hubungan politik dengan mana mana parti dari Semenanjung.

Klik link ini  janji Warisan yang dicabar Janji Warisan Untuk Orang Sabah 

#BNforSabahan #UMNOBN